PREDSTAVNIČKI DOM PFBIH

Izvjesna podrška za Vukoju: Odbijen prijedlog da se s dnevnog reda skloni njegov izbor

Za je glasalo 38 zastupnika, 13 je bilo suzdržanih i 34 protiv

Marin Vukoja: Kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH. Fena - Parlament BiH

28.5.2024

Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije prihvatio prijedlog potpredsjednika FBiH Refika Lende (SDA) i zastupnika Amira Ibrovića (DF) da se sa dnevnog skloni tačka koja se tiče izbor sudije Ustavnog suda BiH.

Za je glasalo 38 zastupnika, 13 je bilo suzdržanih i 34 protiv.

Na osnovu se može zaključiti da je izvjesno da vladajuća većina ima dovoljan broj glasova za imenovanje Marina Vukoje, ukoliko neko u međuvremenu ne promijeni mišljenje ili napusti sjednicu.

Jedini kandidat

Oni su naveli kao razlog to što nemaju mogućnost izbora, jer je Marin Vukoja jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH.

Također, su naveli da se očekuje očitovanje Ustavnog suda Federacije BiH po apelacijama zastupnika vezano ovo pitanje, pa bi bilo dobro da se sačeka njihova odluka.

- Na ovako važnim pitanjima se ne mogu mijenjati mišljenja. Ne znam zašto se žuri sa ovim pitanjem, zašto se ne sačeka mišljenje Ustavnog suda FBiH i Venecijanske komisije. Nas ne zanima šta kažu pravni eksperti. Apeliram da ne urušavamo sami sebe, jer je jasno da mi ovdje trebamo biti oni koji biraju, a ne potvrđuju - kazala je zastupnica DF-a Alma Kratina.

Prijedlog SDA da se na dnevni red uvrsti tačka zakon o Južnoj interkonekciji nije prihvaćena. Za su glasala 43 zastupnika, a bilo je potrebno minimalno 50 zastupnika da bi prijedlog prošao. Zastupnik Mladen Bošković (HDZ) je kazao da je Vlada najavila da će izraditi ovaj zakon, no zastupnik Mirsad Zaimović (SDA) je rekao da ne vjeruje da će se to desiti.

Jednoglasno uvršteno

Jednoglasno je na dnevni red uvrštena tačka "Institucionalni odgovor na nasilje u porodici i nad ženama". 

Uvrštena je tačka za zaduženje Elektroprivrede BiH kod EBRD-a vezano za izgradnje fotonaponskih elektrana "Gračanica I" i "Gračanica II".

Kasnije je usvojen dnevni red sa 52 glasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.