LINC

Otvoren počasni konzulat Bosne i Hercegovine za Gornju Austriju

Biro počasnog konzulata se nalazi u zgradi Volkshilfe u prostorijama Centra savremenih inicijativa u Lincu

Sa otvorenja počasnog kozulata - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Alen Bajramovic

28.5.2024

Danas je u Lincu (Linz) zvanično je otvoren počasni konzulat Bosne i Hercegovine za Gornju Austriju. Za prvog počasnog konzula BiH za Gornju Austriju imenovan je prof. dr. Jozef Vajdenholcer (Josef Weidenholzer).

Inicijativa za uspostavljanje počasnog konzulata BiH za Gornju Austriju i imenovanje bivšeg člana Evropskog parlamenta prof. Weidenholzera za počasnog konzula je pokrenuta preko Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“, dok je nominaciju poslao bivši ambasador BiH u Austriji prof. dr. Kemal Kozarić.

Predsjedništvo BiH je nedugo nakon toga jednoglasno imenovalo prof. Weidenholzera za počasnog konzula.

Otvorenju počasnog kozulata su, pored prof. dr. Josefa Weidenholzera, prisustvovali gradonačalnik grada Linca Klaus Luger, ministar savjetnik Ambasade Bosne i Hercegovine Šaban Forić, direktorica Volkshilfe Gornja Austrija Jasmine Chansri, bivši direktor Volkshilfe FMB Christian Schörkhuber, direktor Centra “Migrare” Mümtaz Karakurt, predsjednik saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“ i CSI-a Damir Saračević, općinski vijećnik iz Ennsa Mustafa Selimspahić i drugi počasni gosti.

Pored uloge izgradnje kulturnih, ekonomskih i obrazovnih mostova između Austrije i Bosne i Hercegovine, te promocije pozitivne uloge građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine u austrijskom društvu, u počasnom konzulatu u Lincu su u budućnosti planirani i konzularni dani.

Biro počasnog konzulata se nalazi u zgradi Volkshilfe u prostorijama Centra savremenih inicijativa u Lincu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.