SUD BIH

Obradović i ostali: Među tijelima u kući na Sokocu i dječije

Bila je strašna scena u jednoj kući, bila je neka tamna prostorija, mali prozori, meni je to bio strašan šok - prisjetila se Čarkić

Dragomir Obradović (u košulji) pred Sudom Bosne i Hercegovine. BIRN BiH

El. T. / BIRN

30.5.2024

Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je da je u julu 1992. na Sokocu vršila uviđaj ubistva više osoba bošnjačke nacionalnosti, te da je među tijelima bilo i dječije, piše detektor.ba.

Zorana Čarkić je posvjedočila da je prije izbijanja rata bila zamjenica javnog tužioca na Sokocu. Prisjetila se da je početkom rata ostala u rodnoj Rogatici, kada dva-tri mjeseca nije išla na posao, te je krajem juna krenula raditi i boraviti na Sokocu.

Svjedokinja 

Svjedokinja je navela da je u julu saznala za ubistvo na Sokocu, na području sela Sokolovići, te je otišla na uviđaj koji je vodio istražni sudija.

- Bila je strašna scena u jednoj kući, bila je neka tamna prostorija, mali prozori, meni je to bio strašan šok - prisjetila se Čarkić, kao i da je tom prilikom uočila više tijela na podu, među kojima i dječije.

Ona je na upit tužioca Ivana Matešića pojasnila da se radilo o osobama bošnjačke nacionalnosti.

Kazala je da je ubrzo otišla raditi u Vlasenicu i nije joj poznato šta se dalje desilo s tim predmetom.

Nakon što joj je predočen zapisnik o uviđaju iz 20. jula 1992., Čarkić je kazala da je moguće da se radilo o sedam tijela.

U odnosu na događaj u Novoseocima koji se desio 22. septembra 1992., svjedokinja je izjavila da nije imala nikakva saznanja u trenutku kada se to desilo, ali je poslije čula nedovršene priče i “ništa konkretno“.

Ubistvo 44 muškarca u Novoseocima

Za ubistvo 44 muškarca u Novoseocima, optuženi su Dragomir Obradović u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti Sokolac, Momčilo Pajić kao komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade i Aleksa Gordić u svojstvu njegovog zamjenika, bivši vojni policajac Nikola Koprivica te Miladin Gašević kao zamjenik komandira Izviđačke čete, a Momir i Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici te jedinice.

U unakrsnom ispitivanju, Čarkić je potvrdila da je tokom rada na Sokocu preduzimala radnje, bez obzira na nacionalnost. Izjavila je kako misli da su 1992. postojali Vojni sud i Vojno tužilaštvo, koji su trebali biti zaduženi za djela koja počine vojna lica.

Tužilac Matešić je pojasnio da je danas trebao biti saslušan još jedan svjedok koji mu je neposredno pred početak suđenja saopštio da je u Hagu imao mjere zaštite, što predstavlja prepreku za njegovo današnje saslušanje.

Suđenje se nastavlja 4. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.