LIJEPE VIJESTI

Najmlađi budući hadžija iz Živinica ima samo 19 godina: Harun Hadžić s majkom kreće na put ka Meki

Prijatelji su me podržali, poželjeli su mi sreću i drago im je kao da oni idu, kazao je Hadžić

Hadžić: Putujem u najboljem društvu. Ustupljena fotografija

31.5.2024

Lijepe vijesti stižu iz Živinica. Naime, 19-godišnji Harun Hadžić ove godine ide na hadž. Od 55 budućih hadžija iz Živinica, Harun je najmlađi. Sa svojom mladalačkom energijom i dubokom vjerom, simbolizira nadu i posvećenost mladih generacija u očuvanju i prakticiranju islamskih vrijednosti.

Velika želja

Kako je Harun kazao za „Avaz“, oduvijek je imao želju da ode na hadž, a to će mu se ispuniti ove godine.

- Koliko je bila moja želja da odem tolika je bila i očeva. On mi je platio put kako bih s majkom obavio jednu od pet islamskih dužnosti. Na ovaj daleki i najljepši put idem u najboljem društvu, sa svojom majkom - kazao je Harun.

Istakao je da je počašćen što će za koji dan krenuti put Meke i Medine i osjetiti njihov miris.

- Na tom putovanju, to znam, uživat ću maksimalno, iako trenutno osjećam i sreću i strah. Sretan sam što idem na to sveto mjesto, a ujedno me strah jer ću se prvi put susresti s malo udaljenijim zemljama, drugačije su temperature, stil življenja... Ali u svemu ovome sreća prevladava - istakao je budući hadžija za „Avaz“.

Poruka mladima

Otkrio nam je i kako su reagirali njegovi prijatelji kada su čuli da ide na hadž.

- Bili su iznenađeni jer je baš rijetkost da neko u ovim godinama ide na hadž, ali im je i drago. Poželjeli su mi sreću i podržali me u mojoj odluci. Drago im je kao da oni idu - istakao je Harun.

Mladima je poručio da čuvaju Božije granice, klone se onoga što je zabranjeno i pridržavaju svega što je dozvoljeno.

Kakvi su planovi

Dotakli smo se i planova kada se vrati s hadža. Otkrio nam je da za sada nema neke detaljne planove, ali ono što zna jeste da će tražiti posao.

- Završio sam Elektrotehničku školu u Živinicama i najvjerovatnije se neću dalje školovati, barem zasad. Zaposlit ću se - kazao nam je Harun.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.