IZBORI U BIH

Iako su 24 kompanije uzele tendersku dokumentaciju: Niko neće da štampa listiće

Nijedna se firma nije prijavila za posao vrijedan 1,5 miliona maraka

Ko ispunjava uvjete. Facebook

Alen Bajramovic

2.6.2024

Dva i po mjeseca od roka u kojem treba početi isporuka glasačkih listića za lokalne izbore biračima van BiH, Centralna izborna komisija (CIK) BiH poništila je postupak javne nabavke, nakon što se na raspisani tender za štampanje glasačkih listića niko nije prijavio.

Prošao rok

Iako su 24 kompanije preuzele tendersku dokumentaciju, do predviđenog roka nijedna se nije prijavila za posao vrijedan 1,5 miliona maraka.

- Pitanje je da li postoji neko u BiH da može ispuniti sve uvjete. Javni poziv će se ponoviti i sigurno će se neko javiti. Sjećam se 2002. godine, prvi izbori kad su bili, da nije bilo nijedne štamparije u BiH, pa su se glasački listići štampali u Mađarskoj. Sada od toga ne treba praviti neku famu, na vrijeme su raspisani izbori, rokovi nisu ugroženi, pa bi sve trebalo biti završeno za dva i po mjeseca - kaže Vehid Šehić, pravni ekspert i predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”.

Centralnoj izbornoj komisiji sugerirano je da raspiše međunarodni tender za posao štampanja 6,8 miliona glasačkih listića. Jedan od izazova i u ovom izbornom procesu bit će pritisci na birače, o čemu je Koalicija “Pod lupom” u 69 gradova i općina provela posebno istraživanje.

Otvoren poziv

Registrirani su najčešći oblici direktnih i indirektnih pritisaka, prezentiran dio priča građana koji su bili izloženi pritiscima, te otvoren poziv da se svi takvi pokušaji prijave.

- Najveći problem je kako apelirati na građane, jer oni su poslodavci političarima. Da konačno glasaju zbog sebe, svoje bolje budućnosti, a ne zbog pritisaka ili sitnih poklona, kojima se potcjenjuju. Svi smo rođeni s kičmom, pa ne dozvolimo da nam je bilo ko slomi na bilo koji način - ističe Šehić.

Važan novi poziv

- Važno je da CIK objavi novi poziv što prije i da sasluša, ukoliko ima argumenata, s bilo koje strane, od privatnih kompanija koje se nisu prijavile, koji su razlozi zašto se nisu prijavili na tender - naglasio je Dario Jovanović iz Koalicije „Pod lupom“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.