POTPUNA OBNOVA

Potpisan Okvirni sporazum za projekt rehabilitacija dionice Skenderija - Vijećnica - Vječna vatra

Projekt se finansira iz Ministarstva saobraćaja putem Direkcije za puteve, a realizovat će se u fazama

Rehabilitacija dionice Skenderija - Vijećnica - Vječna vatra. Fena

FENA

7.6.2024

U prisustvu ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adnana Štete, danas je potpisan Okvirni sporazum za projekt rehabilitacija dionice Skenderija - Vijećnica - Vječna vatra. Sporazum je potpisan između Direkcije za puteve KS i izabranog izvođača kompanije Strabag.

Sporazumom je predviđena obnova saobraćajnice od Skenderije do Vječne vatre u dužini od cca 2.800 metara, a okvirni sporazum se potpusuje na tri godine.

Projektom je predviđena potpuna obnova saobraćajnice i trotoara s obje strane.

Projekt se finansira iz Ministarstva saobraćaja putem Direkcije za puteve, a realizovat će se u fazama.

Prva faza projekta podrazumijevat će radove na obnovi dionice od Skenderije do mosta Ćumurija, a planirani završetak te faze je do kraja godine.

- Izazovan i ogroman projekt je ispred nas. Očekujem od svih uključenih strana maksimalne napore, jer znamo svi šta znači obnavljati glavnu saobraćajnicu. Vjerujemo da ćemo i ovaj projekt uspješno realizovati za dobrobit svih građana našeg kantona, a i ovaj projekt je nastavak našeg opredjeljenja za potpuni razvoj infrastrukture Sarajeva - istakao je ministar Šteta.

Nakon današnjeg potpisivanja Sporazuma, u narednom periodu se očekuje potpisivanje Ugovora sa izvođačem, a potom i priprema i organizacija gradilišta, nabavka materijala, a početak radova se očekuje u julu.

Pored obnove saobraćajnice i trotoara, bit će izvršena ugradnja novih ivičnjaka na kompletnoj dužini, poboljšanje sistema odvodnje, ugradnja nove vertikalne saobraćajne signalizacije, te iscrtavanje nove horizontalne saobraćajne signalizacije od plastične materije. Bit će postavljena nova gumena izolacija tramvajskih šina.

Obzirom na važnost ove saobraćajnice, kao i na činjenicu da je prosječni dnevni saobraćaj 34.700 vozila, veliki napori se ulažu na organizaciji samog saobraćaja, kako bi se sve bilo na visini zadatka.

Saobraćajnica je zadnji put obnovoljena 2006. godine i nalazi se u lošem stanju, tako da je njena obnova bila neophodna. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.418.243,38 KM sa PDV-om, saopćila je Služba za protokol i press KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.