"SVESRPSKI SABOR"

Zajednička sjednica vlada Srbije i RS: Usvojena "Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda"

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković istakao je da srpski narod želi da kreira svoju budućnost

Sjednice Vlada RS i Srbije. RTRS

S. S.

8.6.2024

Na zajednčkoj sjednici vlada RS i Srbije usvojena je Dekalaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda.

- Radit ćemo zajednički na sprovođenju svih sporazuma i memoranduma - rekao je predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević na početku sjednice.

Vučević je istakao potrebu da se radi na očuvanju srpskog identiteta, te naveo da slijedi puno posla u svim segmentima društvenog života. On je istakao da je zajednički kulturni i duhovni identitet nedjeljiv.

Kreiranje budućnosti

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković istakao je da srpski narod želi da kreira svoju budućnost.

- Došlo je vrijeme da mi kao srpski narod zaštitimo svoje interese. Ovo danas je historijski dan. Svi mi ostajemo dio historije, jer po prvi put srpski narod neskriveno, bez ikakvih ambicija da nanosi bilo kome drugome štetu, želi da kreira svoju budućnost - poručio je Višković.

On je naglasio da ono što danas se uradi bit će i dokumentovano.

- Usvojit ćemo i zajedničku odluku o izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini i Beogradu, gdje ćemo graditi spomenike na koje će svi moći da dođu i odaju počast našim žrtvama u tim logorima. To su bili jedini logori na svijetu za djecu. Sve što radimo, radimo da zaštitimo sebe, svoj put, a nikako da pravimo štetu nekome drugome. Ništa što bi trebalo njih da brine - poručio je Višković.

"Sramota se izjasniti kao Srbin"

Predsjednik RS Milorad Dodik poručio je na zajedničkoj sjednici vlada RS i Srbije, da će deklaracija koju će usvojiti biti historijski i suštinski nacionalni dokument koji rehabilituje srpske nacionalne interese.

- Najprije želim zahvalim sponzorima i kosponzorima rezolucije o Srebrenici, jer su nas ujedinili u ovom zlokobnom vremenu - rekao je na zajedničkoj sjednici vlada RS i Srbije predsjednik DNP-a i poslanik u Skupštini Crne Gore Milan Knežević.

- Nakon referenduma u Crnoj Gori mi se suočavamo sa nestankom, protjerivali su nam iz udžbenika srpske vladike i pisce, priznavali Kosovo, zaboravljajući da smo nekad zajedno izvojevali pobjede. Htjeli su da nas natjeraju da je sramota da se izjasnite kao Srbin, a Vladi Crne Gore ne možete dobiti ni mjesto ložača kotlova - naveo je Knežević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.