NAKON UBISTVA U SARAJEVU

Mušić za "Avaz": Lako posezanje za oružjem uklapa se u sliku društava bez vladavine prava, podložnih korupciji u svim institucijama

Građani Sarajeva ne osjećaju se sigurno nakon novog vala nasilja na ulicama glavnog grada

Safet Mušić. Avaz

Alen Bajramovic

prije 7 dana

Safet Mušić za "Avaz": Lako posezanje za oružjem uklapa se u sliku društava bez vladavine prava, podložnih korupciji u svim institucijama

Građani Sarajeva ne osjećaju se sigurno nakon novog vala nasilja na ulicama glavnog grada. Da se sigurnosna situacija pogoršava ocjenjuju i analitičari koji ne daju lako takve ocjene.

Stručnjak za sigurnost Safet Mušić kaže za "Avaz" da je trenutna situacija posljedica decenijskog nekvalitetnog rada u obrazovanju, sudstvu i policiji, uz još uvijek prisutne posljedice rata, socijalnu isključenost i gubljenje značaja porodice.

- Posljednja ubistva u regionu, pa i u Sarajevu, nam u stvari nastavljaju ukazivati na činjenicu da je postratna tranzicija oblik društvenih promjena koji sa sobom nosi i izrazito negativne uticaje na sigurnost cjelokupnog društva. Lako posezanje za oružjem i inače nasilni akti koji se multipliciraju, kao i počinioci koji su ranije kažnjavani, uklapaju se u sliku tranzicijskih društava koja nemaju tradiciju vladavine prava, odnosno društava koja su podložna korupciji u svim institucijama - kaže Mušić.

U slučajevima oružanog nasilja i ubistava, dodaje, na ispitu je pravosuđe, odnosno ozbiljnost, neovisnost i nepristrasnost tužilaca i sudija.

- Neadekvatne sankcije ne doprinose rehabilitaciji ili prihvatanju krivnje od strane počinioca. Takođe su potrebne i sistemske promjene u radu policije koje će biti u skladu sa novim trendovima sigurnosnih rizika i prijetnji. Svakako da dio odgovornosti za ovo stanje leži i u nama građanima, jer smo ponekada inertni i ne dajemo doprinos opštoj sigurnosnoj kulturi u zajednici i šire - ističe Mušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.