DONACIJA VELIKE BRITANIJE

Helez i Rajli otvorili renovirani objekt straže u kasarni "Rajlovac"

Helez je zahvalio Ambasadi Velike Britanije koja je finansirala radove na renoviranju i koja već godinama pruža značajan doprinos OS BiH

Helez i Rajli na otvaranju. Fena

FENA

prije 5 dana

Ministar odbrane BiH Zukan Helez i ambasador Velike Britanije u BiH Džulijan Rajli (Julian Reilly) danas su svečano otvorili renovirani objekt straže u kasarni "Rajlovac" Sarajevo, Oružanih snaga BiH.

Otvaranje renoviranog objekta rezultat je donacije Velike Britanije koja je realizovana u okviru projekta "Žene, mir i sigurnost" u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Helez je zahvalio Ambasadi Velike Britanije koja je finansirala radove na renoviranju i koja već godinama pruža značajan doprinos reformi odbrane i opremanju Oružanih snaga BiH.

- Renoviranje objekta straže i uspostava sistema tehničke zaštite u kasarni "Rajlovac" su samo dio brojnih projekata unapređenja kapaciteta OSBiH koje su finansirali naši prijatelji iz Velike Britanije - rekao je Helez i iskoristio priliku da čestita rođendan kralju Čarlsu.

Ambasador Rajli je istakao da izvedene nadogradnje u kasarni dokazuju kako moderna tehnologija može povećati sigurnost i efikasnost vojnih objekata kao ključnog dijela državne infrastrukture.

- Nadam se da je britanska ambasada dokazala svoju predanost u pružanju podrške OSBiH proteklih nekoliko godina ulaganjem više od milion funti kroz "Žene, mir i sigurnost" mrežu načelnika odbrane i više od dva miliona funti u ključne infrastrukturne projekte, i nećemo se zaustaviti ovdje - naveo je Rajli.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Gojko Knežević naglasio je da danas u OSBiH rame uz rame s muškarcima služi i 875 žena koje čine 10,4 posto ukupnog osoblja.

- Namjera nam je da poboljšamo uslove života i rada žena i muškaraca na vojnim lokacijama, a prioritetno na lokacijama u kojim se boravi 24 sata dnevno kako bi naše pripadnike učinili zadovoljnijim i poboljšali interesovanje potencijalnih novih pripadnika - kazao je Knežević i zahvalio britanskoj ambasadi na podršci.

Ceremoniji je prisustvovao i britanski specijalni izaslanik za zapadni Balkan Stjuart Pič (Stuart Peach) koji je potcrtao da je današnja svečanost mali korak na putu modernizacije i reformi OSBiH, te da je impresioniran što je projekt realizovan zajedničkim radom vojnog i civilnog sektora u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.