GRANIČNA POLICIJA BIH

Na području Goražda i Bratunca spriječeno krijumčarenje 14 stranih državljana

U Upitnicima za migrante izjavili su da dolaze iz Afganistana

Migranti. Fena

E. Ć.

prije 6 dana

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Hum, 11. juna 2024. godine, spriječili su krijumčarenje četiri osobe afroazijskog porijekla na području Goražda. 

Krijumčarenje je otkriveno prilikom kontrole putničkog motornog vozila Škoda, bh. nacionalnih oznaka, kojim je upravljao državljanin BiH. Strani državljani nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u Upitnicima za migrante su izjavili da dolaze iz Afganistana.

Dan ranije, 10. juna 2024., pripadnici Jedinice GPBiH Zvornik su na području Bratunca spriječili krijumčarenje deset osoba afroazijskog porijekla koje su izjavile da dolaze iz Sirije. U vezu s ovim krijumčarenjem dovodi se bh. državljanin koji je, uz pomoć čamca, preko rijeke Drine, prevezao strane državljane iz Republike Srbije u BiH.

O spomenutim događajima su obaviješteni dežurni tužioci Tužilaštva BiH, prema čijim uputama pripadnici Granične policije BiH nastavljaju daljnji rad na dokumentovanju krivičnih djela Krijumčarenje osoba. 

U navedenim aktivnostima pripadnika Granične policije BiH na sprečavanju krijumčarenja osoba preko teritorija BiH sudjelovali su i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.