ZBOG "SVESRPSKOG SABORA"

Ambasador BiH odbio uručiti protestnu notu Srbiji

Želio sam da objasnim da je to Konakovićev pokušaj performansa, kazao je Vranješ

Vranješ: Nije želio predati notu. Tanjug

E. Ć.

12.6.2024

Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandar Vranješ rekao je kako "niti je donio, niti uručio protestnu notu" Srbiji zbog "svesrpskog sabora", prenosi "Tanjug".

On je naveo kako je to pokušaj performansa ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića. Vranješ se nakon sastanka sa šefom srbijanske diplomatije Markom Đurićem obratio novinarima.

"Pokušali preko mene"

- Tu notu niti sam donio, niti sam uručio Srbiji. Oni su to pokušali preko mene, ali razlog zašto nisam nije samo vezan za moje političke stavove, već i za proceduralne razloge. Ministar vanjskih poslova nema pravo da kreira vanjskopolitičke akcije niti vanjsku politiku BiH. To je u nadležnosti Predsjedništva BiH - rekao je Vranješ.

On je rekao da Konaković “nema pravo da kreira bilo kakvu protestnu notu, niti da je šalje, kao i da je to pokušao da uradi lično, iako na to nema zakonsko pravo”.

- Želio sam da objasnim Đuriću da je to njegov (op.a. Konakovićev) pokušaj performansa. Sigurno ste upoznati da u javnosti u BiH trenutno Konaković trpi veliki broj udaraca zbog optužbi da je sarađivao sa narko-kartelom i postoje istrage i onda on traži način kako da skrene pažnju javnosti u BiH sa tih ozbiljnih optužbi koje mu stoje za vratom tako da dobije "pozitivne poene", a u Sarajevu je to uvijek napad na Srbiju - izjavio je Vranješ.

Zahvalan Srbiji

Bh. ambasador je istakao da je došao da zahvali Srbiji za “dosljedan odnos prema Dejtonskom mirovnom sporazumu”, onako kako je napisan i potpisan, kao i kada je riječ o odnosima u BiH, prenosi "Tanjug".

- To je jako važno jer danas živimo u vremenu u kojem se mnogo stvari tumači i interpretira, a najmanje se čita kako piše - ocijenio je on. 

Dodao je kako BiH nema stav o "svesrpskom saboru" jer se njen stav formuliše kada tri člana Predsjedništva donesu odluku”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.