KONCENZUSOM 13 ZEMALJA

Amer Kapetanović imenovan za Generalnog sekretara RCC-a

Ponosni smo na ovaj rezultat i njegovo imenovanje. Očekuje se potvrda imenovanja Kapetanovića danas na Samitu lidera SEECP-a

Na sastanku ministara vanjskih poslova. Facebook

FENA

13.6.2024

Na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi - SEECP kandidat Bosne i Hercegovine Amer Kapetanović imenovan je koncenzusom 13 zemalja, za Generalnog sekretara Regional Cooperation Council (RCC), najvažnije regionalne inicijative.

- Ponosni smo na ovaj rezultat i njegovo imenovanje. Očekuje se potvrda imenovanja Kapetanovića danas na Samitu lidera SEECP-a. EU putem RCC-a snažno podržava regionalno ekonomsko povezivanje zapadnog Balkana i Plan rasta i bit će od velike pomoći u periodu koji je pred nama. Nakon dugo vremena naša zemlja ima čelnika veće regionalne organizacije.Popravljamo vidljivost i našu zastupljenost i u ovom važnom segmentu - objavio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića na Facebooku.

Amer Kapetanović, koji je dugo godina u diplomatiji, na rukovodećim pozicijama u MVP-u BiH te na funkciji političkog direktora RCC-a, predložen je na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH i nakon jednoglasne odluke Predsjedništva BiH.

Ministarski sastanak Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) održan je danas u organizaciji Republike Sjeverne Makedonije čime se završava njeno jednogodišnje predsjedavanje. Na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi učestvovao je i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), najvažnija regionalna organizacija sa sjedištem u Sarajevu i koja u svom Upravnom odboru okuplja dvadeset pet zemalja od kojih četrnaest su članice EU, pet zemalja je iz G20 formata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.