ZASTUPNIK U NSRS

Protiv Ramiza Salkića podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje

Ovo iznosim nakon niza pritisaka i prijava protiv Bošnjaka a ponukan pozivom kojeg sam dobio danas iz Prijedora

Ramiz Salkić. Fena

E. Ć.

prije 6 dana

Zastupnik u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić objavio je kako je protiv njega podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje.

Salkić je objasnio kako je prije nekoliko sedmica dobio poziv da se javi u policijsku stanicu u Srebrenici kako bi dao izjavu u svojstvu svjedoka.

Pritisak na Bošnjake

- Kada sam došao da dam izjavu saopšteno mi je da je protiv mene podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje. Kao i za mnoge druge neugodnosti smatrao sam da nije potrebno i onako opterećenu javnost i Bošnjake u ovom entitetu uznemiravati zbog prijave protiv mene. 

Ovo iznosim nakon niza pritisaka i prijava protiv Bošnjaka a ponukan pozivom kojeg sam dobio danas iz Prijedora - pojasnio je Salkić.

Rekao je kako sve "prelazi u fazu pritiska na Bošnjake".

- Korištenjem sistema radi stvaranja osjećaja nesigurnosti sa ciljem odustajanja Bošnjaka. Jasno je da će oni koji su odlučili da budu na putu borbe za svoja ognjišta, istinu , pravdu i domovinu biti pod pojačanim pritiskom iako je i ovaj do sada bio gotovo pa ne podnošljiv. 

Ostaje dilema do kada će oni koji su pod stalnom represijom i pritiskom različite vrste moći izdržati bez neke reakcije - naveo je on.

Poziv nadležnima da reaguju

Pozvao je nadležne da reaguju i naglasio kako ovaj novi val pritiska dolazi u veoma osjetljivom trenutku.

- OHR i visoki predstavnik, kao i međunarodne oružane snage, zadužene su prema dejtonskom mirovnom sporazumu da garantuju pravo na povratak protjeranih u sigurno okruženje bez diskriminacije.

Jasno iskazanih težnji i napada na dejtonski mirovni sporazum prije i nakon usvajanja deklaracije srpskog sabora što treba dodatno da zabrine sve kojima je stalo do mira u budućnosti. 

Zbog toga je neophodna brza i konkretna akcija ka zaustavljanju pritiska na Bošnjake kroz fabrikovane prijave istrage i saslušanja zbog iznesenog stava, borbe za istinu i traženja pravde za one koji su ugroženi i diskriminirani u ovom entitetu - poručio je Salkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.