PRAZNIK

Helez upriličio prijem u povodu Kurban-bajrama: Poruka jednakosti i jedinstva, solidarnosti i razumijevanja, ljubavi i praštanja

Prijemu su, između ostalih, prisustvovali Šmit, Stojanović, Zvizdić, Vikić, Stic, Isak...

Dnevni avaz
Helez - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+21
N. Aj.

13.6.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine organizirao je prijem u povodu najvećeg praznika muslimana - Kurban-bajrama.

Istakao je da mu je to bila posebna čast i privilegija.

- Dani Kurban-bajrama za muslimane BiH su posebno značajni. Kurban-bajram nosi poruku jednakosti i jedinstva, solidarnosti i razumijevanja, ljubavi i praštanju. Ove univerzalne poruke i vrijednosti muslimani BiH, na poseban način osjećaju, razumiju i stoljećima njeguju, primjenjuju sa svojim najbližim: komšijama, prijateljima i sugrađanima.

Tradicionalno svi vjernici u našoj zemlji posebnu osjetljivost i odgovornost u blagdanskim danima pokazuju prema onima koji su u stanju potrebe, onima koji u ovim trenucima vode teške bitke. Uistinu, najbolja prilika za pokazivanje našeg ljudskog suosjećanja upravo i jeste u vrijeme vjerskih praznika - poručio je Helez.

Dodao je da je današnji prijem bila i prilika da se prisjetimo svega onoga što smo zajedno postigli u proteklom vremenu.

- A postigli smo puno, posebno u kontekstu približavanja EU. Neka nas ti uspjesi dodatno ohrabre i motivišu kako bi nastavili i dalje raditi na izgradnji stabilne, sigurne i prosperitetne Bosne i Hercegovine, članice EU, porodice kojoj geografski, civilizacijski i kulturološki pripadamo stoljećima.

Naša domovina Bosna i Hercegovina je zemlja nagrađena raznolikošću. Naše razlike su nešto što donosimo kao vrijednost u naš zajednički život, a naše sličnosti su naš potencijal i šansa za bolju i prosperitetniju budućnost svih nas. Snaga naše domovine je u našoj sposobnosti da gradimo mostove dijaloga, da iznađemo način i prevaziđemo prepreke. Pobjednik je uvijek onaj koji je sposoban da voli, popušta i oprašta, a ne onaj ko se svojeglavo drži svojih procjena - naveo je Helez.

Naglasio je da je uvjeren da samo na taj način naše institucije možemo učiniti uspješnijim i snažnijim, društvo naprednijim te da će nam to svima donijeti ugodnije živote.

- Evropska Bosna i Hercegovina, zemlja jednakih građana i naroda je naš zajednički cilj kojemu svi skupa trebamo težiti. Od srca veliko hvala svima koju su svojim prisustvom uveličali ovaj prijem, a svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i svijetu Bajram šerif mubarek olsun - zaključio je Helez.

Prijemu su, između ostalih, prisustvovali visoki predstavnik u Bih Kristijan Šmit (Christian Schmidt), potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić, komandant EUFOR-a generalmajor Laslo Stic (Laszlo Sticz), federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, legendarni komandant Dragan Vikić, ambasador Države Katar Mešal Ali Mohamad Abdulah Al Atijah (Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah)...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.