ZAVJET ŠUTNJE

Ermin Kuka za “Avaz”: Komšije Srbi ni do danas ne otkrivaju gdje su posmrtni ostaci žrtava, iako je zločin počinjen pred njihovim kućnim pragom

Neophodno je stvarati preduvjete intenzivnijeg svjedočenja, pisanja, dokumentiranja i govora o Višegradu kao paradigmi zločina spaljivanja živih ljudi

Ermin Kuka o stravičnim zločinima. A. Bajramović

Alen Bajramovic

15.6.2024

Prošle su 32 godine otkako su, 14. juna 1992, pripadnici vojne formacije VRS “Osvetnici”, pod komandom na doživotnu kaznu zatvora osuđenog ratnog zločinca Milana Lukića, počinili prvi u nizu masovnih zločina spaljivanja živih bošnjačkih civila u Višegradu. Prema riječima Višegrađanina, profesora Ermina Kuke, višeg naučnog saradnika Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA, u kući u Pionirskoj ullici zločinci su žive zapalili više od 60 žena, djece i starijih osoba.

- Danas, 32 godine kasnije, svjedočimo dvjema važnim činjenicama vezanim za ovaj zločin. Prvo, posmrtni ostaci žrtava ni do danas nisu pronađeni i dostojno pokopani. Drugo, na djelu je kontinuirani sramni zavjet šutnje komšija Srba, koji ni do danas ne otkrivaju šta je sa posmrtnim ostacima žrtava, niti uopće žele javno govoriti o tome. A, zločin je počinjen u njihovom komšiluku, u blizini i njihovih kuća, gotovo pred njihovim kućnim pragom - kaže Kuka.

U danima kada su Bošnjaci u RS izloženi raznim oblicima pritisaka i represalija, dodaje Kuka, pitanje je dana kada će biti zabranjeno i svjedočiti o zločinima u tom dijelu države Bosne i Hercegovine.

- Zato je krajnje vrijeme da se relevantne institucije države aktivno uključe i osiguraju sprečavanje diskriminacije i siguran ambijent za Bošnjake. S druge strane, neophodno je stvarati preduvjete intenzivnijeg svjedočenja, pisanja, dokumentiranja i govora o Višegradu kao paradigmi zločina spaljivanja živih bošnjačkih civila. Te aktivnosti se moraju podići na viši nivo, kako bi se garantirala kultura pamćenja, te tako demaskirali revizionistički i falsifikatorski narativi negatora zločina. Moguće je da bi takav širi institucionalni pristup ovom zločinu i njegovom javnom prezentiranju tokom cijele godine naveo one koji posjeduju informacije o tome da se jave relevantnim institucijama i pokažu taj minimum razumijevanja prema porodicama žrtava - istakao je Kuka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.