ZAMJENIK MINISTRA ODBRANE

Goganović: Helez treba prestati pričati o municiji, haubicama, puškama i početi se baviti svojim poslom

Fotografije kolege Heleza sa automatskom puškom u rukama potvrđuju da on ima veoma loša razmišljanja u svojoj glavi, kazao je Goganović

Goganović: BiH je u ozbiljnoj krizi. Srna

Z. K.

17.6.2024

Aleksandar Goganović zamjenik ministra odbrane BiH  pozvao je ministra odbrane BiH Zukana Heleza da zajedno rade na unapređenju uvjeta života i rada profesionalnih pripadnika u Oružanim snagama BiH, osnovnih radnih uvjeta u kasarnama i uniformi, "umjesto što konstantno istupa u duhu ratno-huškačke retorike i prijetnji Republici Srpskoj i srpskom narodu".

Puška u rukama

- Fotografije kolege Heleza sa automatskom puškom u rukama potvrđuju da on ima veoma loša razmišljanja u svojoj glavi koja nisu samo na štetu RS, kako to Helez misli, već i cijele BiH. Poručujem mu da militarizam i prijetnje nisu nikome donijele ništa dobro, pa neće sigurno ni BiH - naveo je Goganović u izjavi.

On je poručio da od početka mandata upozorava na štetno djelovanje Heleza po sistem odbrane, ali i stabilnost u BiH.

- BiH je u ozbiljnoj krizi kada ministar odbrane u Savjetu ministara ide tako daleko da otvoreno priziva sukobe i prijeti Srbima, koji je konstitutivan narod, isto kao i Bošnjaci i Hrvati, "Olujama" i protjerivanjem, pokazujući da priželjkuje BiH bez Srba - kazao je Goganović.

On je rekao da je i Ambasada SAD, mada mlako, ali, ipak, osudila Helezove izjave i navela da podržava BiH sastavljenu od dva entiteta i tri ravnopravna naroda.

Mirovni projekt

- Postdejtonska BiH je mirovni projekat i svaka aktivnost suprotna Dejtonskom sporazumu za RS nije prihvatljiva, tako da kolega Helez treba da prestane pričati o municiji, haubicama, puškama, dronovima i drugim oružanim sredstvima, i da se napokon počne baviti svojim poslom, da se okrene ljudima koji su u Oružanim snagama, te da razmišlja kako da im omogući bolje uslove za obavljanje svakodnevnih aktivnosti - naveo je Goganović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.