ČUVANJE GRANICA

Neophodno potpisivanje sporazuma: Sve više migranata, Frontex na čekanju

Prva runda pregovora o tekstu sporazuma održana tek 22. maja. Božinović kazao kako je ulazak ilegalnih migranata u BiH povećan za 20 posto

Granična policija BiH bori se protiv krijumčara migranata. Facebook

Nerma Ajnadžić

17.6.2024

Naša država je pregovore o potpisivanju sporazuma s Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) počela 12. februara ove godine. Prva runda pregovora o tekstu sporazuma održana je tek krajem prošlog mjeseca, odnosno 22. maja.

Planiranje aktivnosti

S druge strane, hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je izjavio kako je Hrvatska, članica Evropske unije, zabilježila ove godine 41 posto manje ulazaka ilegalnih migranata u Hrvatsku, "dok susjedna BiH ima povećanje od 20 posto".

Svjedoci smo i napornih borbi pripadnika Granične policije na zaustavljanju krijumčara migranata, a kojima bi prisustvo i saradnja s Frontexom sigurno olakšali i pomogli.

U odgovoru na naš upit, iz Frontexa su podsjetili da je Evropska komisija odgovorna za pregovore o statusnom sporazumu s BiH.

- Kada sporazum o statusu bude uspostavljen, Frontex će blisko sarađivati s državnim vlastima na planiranju zajedničkih operativnih aktivnosti - poručili su iz Frontexa.

Portparol Delegacije EU u BiH Ferdinand Koenig istakao je da je humano i uredno upravljanje migracijama zajednički prioritet za EU i BiH.

Koenig: Moguće zajedničke operacije. Facebook

Stalni korpus

- Sporazum o statusu Frontexa osigurao bi pravnu osnovu za raspoređivanje oficira stalnog korpusa Evropske granične i obalske straže u BiH. Kada bude uspostavljen sporazum o statusu, BiH će moći zatražiti od Frontexa da pokrene zajedničke operacije na teritoriji zemlje kao podršku aktivnostima upravljanja granicom. Osoblje koje raspoređuje Frontex ostaje pod komandom i kontrolom svojih kolega u BiH sve vrijeme - rekao nam je Koenig.

Korist od pune saradnje

Koenig je dodao da zajedničke operacije mogu uključivati raspoređivanje sredstava za ove aktivnosti, kao što su vozila, čitači dokumenata ili druga relevantna oprema.

- Brzo postizanje sporazuma omogućit će BiH i EU da imaju koristi od pune saradnje između Frontexa i njegovih kolega u BiH. Stupanjem na snagu sporazuma o statusu BiH će se približiti EU i unaprijediti sigurnost BiH i njenih građana, kao i kolektivna sigurnost u Evropi - rekao nam je Koenig.

Brojke

2023. godine, u decembru, Vijeće ministara je usvojilo pregovarački mandat i tim za sporazum o statusu Frontexa.

2024. u februaru Predsjedništvo BiH ga je odobrilo.

2024. u februaru počeli su pregovori o sporazumu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.