KANTONALNI SUD SARAJEVO

Prihvaćen sporazum: Marko Trifković osuđen na 15 godina zatvora

Predmet protiv Trifkovića je izdvojen u odnosu na ostale optužene

Marko Trifković (desno) s advokatom. RSE

18.6.2024

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je prihvaćen sporazum o priznanju krivice koji je s Tužilaštvom KS potpisao Marko Trifković kojem se zajedno sa Savom Marinkovićem i Aleksandrom Macanom sudilo za saizvršilaštvo u ubistvu pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, 26. oktobra 2018. godine.

Sudija Igor Todorović nakon prihvatanja sporazuma izrekao je presudu Marku Trifkoviću, kojom je osuđen na 15 godina zatvora. 

Izdvojen predmet

Kantonalna tužiteljica Aida Topalović iznijela je argumente na osnovu kojih smatra da je dogovorena kazna od 15 godina adekvatna za ono što mu se optužnicom stavljalo na teret. 

Trifkoviću je produžen pritvor, te je on nakon presude vraćen u KPZ Zenica.

Predmet protiv Trifkovića je izdvojen u odnosu na ostale optužene.

U Adisa Šehovića i Davora Vujinovića ispaljeno je najmanje 20 hitaca iz puškomitraljeza u dvojicu policajaca. Prema navodima iz optužnice na njih je pucao optuženi Sava Marinkovič. Adis Šehović preminuo je na licu mjesta, a Davor Vujinović nekoliko sati kasnije.

Prema navodima iz optužnice, Marinković, Macan i Trifković kobnog jutra u 04:15 sati dovezli su se u na Alipašino Polje u crnom Seatu Leonu, vlasništvo Armina Olovčića. Seata su ukrali u noći između 5. i 6. oktobra 2018. na Alipašinom Polju i stavili mu nepripadajuće tablice.

Pucao iz puškomitraljeza

Marko Trifković je, prema optužnici, otvorio auto i bio ''pod haubom'' Golfa 6 hrvatskih registracija koji su krali. Aleksandar Macan je sjedio u kabini Golfa koji su zajedno pokušavali upaliti, dok je Sava Marinković ostao u Seatu Leonu na mjestu suvozača i čuvao stražu.

Marinković je, kako je navelo Tužilaštvo, pucao iz puškomitraljeza na policijsko vozilo koje je u tom trenutku naišlo, a u kojem su bili policajci Šehović i Vujinović. Optuženi su potom Setom pobjegli u pravcu Lukavice i Pala, gdje su vozilo i puškomitraljez rastavili na dijelove i zakopali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.