15. DANI BHAAAS-A

Svjetski stručnjaci plastične hirurgije na današnjem programu Dana BHAAAS-a u Sarajevu

Za nivo plastične hirurgije u Sloveniji i suradnju sa bh. stručnjacima kaže da je kvalitetna. Ima mnogo, posebno mladih ljudi, koji su zainteresirani

Program Naučne konferencije. Fena

FENA

prije 4 dana

Program Naučne konferencije '15. Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS)' danas je posvećen plastičnoj hirurgiji, prvenstveno rekonstrukciji dojke. Upriličene su razne prezentacije.

Doktor Roger Khouri, koji godinama radi kao plastični hirurg u Majamiju (SAD), na početku karijere radio je rekonstrukciju dojke koristeći mikrohiruršku tehniku. Sad primjenjuje metodu uzimanja masnog tkiva, liposukcijom sa određenih dijelova tijela, bez rezova i velikih hirurških zahvata.

- Značajno je napraviti dojku, bez rezova i bez velike hirurgije, te pacijentici ponovo vratiti ono što je nekad imala - naglasio je u razgovoru za Fenu.

Kako je kazao, to je nova metoda i želja mu je to znanje prenijeti na što više kolega. Dosad je tom metodom operirao u više od dvadeset zemalja širom svijeta, a među njegovim suradnicima su i kolege porijeklom iz BiH koji rade u inozemstvu.

Doktor Anadi Begić, porijeklom iz Doboja, trideset godina radi u Norveškoj kao plastični hirurg. Za metodu koja je prvi put korištena u Majamiju (SAD) kaže da ima prednosti, a iskustva je prenio sudionicima konferencije u Sarajevu. Kako je kazao, to je tehnika koja ne zahtijeva velika sredstva niti velika ulaganja, kao što je to u slučaju kad se primjenjuje mikrokirurška tehnika.

Operacije 

- Operacije se moraju napraviti u više navrata, ali je to jednostavna hirurgija i ne zahtijeva duboku anesteziju. Radi se na dnevnoj bazi, pacijentica istog dana bude otpuštena iz bolnice - kazao je dr. Begić.

Ta tehnika ne zahtijeva velika ulaganja pa je, prema njegovom mišljenju, realna mogućnost za primjenu takvog zahvata bilo gdje u svijetu pa i u BiH.

Specijalista plastične hirurgije iz Ljubljane i predsjednik Udruženja plastičnih hirurga u Sloveniji Uroš Ahčan ističe da konferencija, poput Dana BHAAAS, ima značaj posebno za mlade ljude koji nemaju dovoljno znanja i iskustva. Za njih se tako 'otvaraju vrata, pruža mogućnost da dođu i na klinike po cijelom svijetu i vide kako to hirurzi rade svoj posao'.

Za nivo plastične hirurgije u Sloveniji i suradnju sa bh. stručnjacima kaže da je kvalitetna. Ima mnogo, posebno mladih ljudi, koji su zainteresirani za tu oblast.

- Oni imaju energiju, znanje i volju. Samo trebaju dobru organizaciju i kvalitetnu opremu. Mnogo ih dolazi iz Tuzle, Banjaluke, Sarajeva i u Ljubljanu, na kraće ili duži period. Sa nama rade u timu, jako su dobri. Treba samo praksu, koju dobiju kod nas, da nastave primjenjivati u mjestima gdje rade – naglasio je.

Stručnjak iz Hrvatske

Stručnjak iz Hrvatske za plastičnu, estetsku, rekonstruktivnu i hirurgiju šake Milomir Ninković ističe razmjenu iskustava i znanja kao glavnu karakteristiku skupova te vrste, svjetski priznatih stručnjaka.

Prema njegovom mišljenju, u državama regije došlo je do pomaka plastične hirurgije u pravcu estetske hirurgije prvenstveno zbog ekonomskih razloga. Vidi to, po interesu mlađih kolega.

- Više su zainteresirani za estetsku medicinu i hirurgiju, a manje idu u pravcu rekonstruktivne i plastične hirurgije. Posljedice toga pokazat će se za nekoliko godina jer bez rekonstruktivne hirurgije nemoguć je napredak u medicinskom smislu - istaknuo je.

I plastični hirurg i zamjenik direktora Instituta za plastičnu hirurgiju u Moskvi Ahmed Rakhimov zadovoljan je zbog prilike da sudjeluje u radu skupa u Sarajevu, da razmijene iskustva i najbolje prakse u plastičnoj hirurgiji. Danas je imao dvije prezentacije, a jedna od ključnih tema o kojoj je govorio jeste prevencija od rizika tokom operativnih zahvata.

- Prezentirao sam proktol koji smo razvili u našem zdravstvenom sistemu, s fokusom na sigurnost pacijenata tokom operacije što je posebno značajno za mlade ljekara ali i one iskusne - istaknuo je.

Prema riječima Alije Aginčića iz Centra za estetsku hirurgiju, doktorica Mahira Tanović i tim 'Naše male klinike' zajedno danas su uradili estetski zahvat, a masno tkivo je stavljeno na određene tačke na licu radi podmlađivanja kože.

Naučna konferencija 

Naučna konferencija 15. Dani BHAAAS-a značajan je skup, koji godinama dodatno dobiva na kvaliteti, u održava se u Sarajevu od 21. do 24. juna. Okuplja bh. stručnjake koji rade u SAD, te stručnjake iz država regije, Evrope i SAD i drugih dijelova svijeta. Među sudionicima su i domaći stručnjaci iz raznih oblasti medicine, kao i specijalizanti.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.