15. DANA BHAAAS-A

Međunarodni simpozij o temama budućnosti: U fokusu razvoj tehnologija i izazovi održivog urbanog razvoja

U okviru Dana BHAAAS-a, okuplja izvanredne stručnjake iz cijelog svijeta kako bi podijelili inovativne ideje i strategije za održivu budućnost.

Međunarodni simpozij. Fena

FENA

19.6.2024

Međunarodni simpozij o održivom urbanom razvoju unutar 15. Dana BHAAAS-a, donosi brojne zanimljive teme za sve učesnike, pružajući priliku za jačanje postojećih profesionalnih veza, stvaranje novih partnerstava i razmjenu inovativnih ideja u oblasti održivosti i novih tehnologija, saopćili su organizatori.

Inovativne ideje

- Već nekoliko godina Program održivog razvoja u okviru Dana BHAAAS-a, okuplja izvanredne stručnjake iz cijelog svijeta kako bi podijelili inovativne ideje i strategije za održivu budućnost. Ove godine posebno je zapaženo prisustvo arhitektonske zajednice sa značajnim istraživačkim radovima. Naš cilj je da kroz multidisciplinarni pristup i zajednički rad doprinesemo stvaranju održivih i prosperitetnih zajednica i gradova, ističe dr. Tijana Tufek Memišević, voditeljica BHAAAS Odjela drživog urbanog razvoja.

U okviru Simpozija o održivom urbanom razvoju, učesnike očekuju interdisciplinarna sesija “Emigracija liječnika iz jugoistočne Evrope” koja se realizira u saradnji sa Vijećem za regionalnu saradnju u jugoistočnoj Evropi - RCC, a s ciljem doprinosa razumijevanju višestrukih aspekata i regionalnih trendova u emigraciji, te razgovora o mjerama i strategijama koje bi to mogle spriječiti.

Također, najavljen je otvoreni panel pod nazivom "Izvan cijena nekretnina: Ujedinjavanje procjene nekretnina i novog lokalnog razvoja" u saradnji sa članovima SDG Vijeća u BiH, kako bi istakli važnost sveobuhvatnog pristupa procjeni nekretnina, povezujući ekonomske analize sa društvenim i ekološkim ciljevima.

Trodnevni program

Trodnevni program Simpozija ima za cilj identifikovati najbolje prakse za unapređenje upravljanja gradovima kroz pametna rješenja, te će se fokusirati na metode i strategije za integraciju održivih urbanističkih praksi s očuvanjem kulturne, prirodne i arhitektonske baštine. Simpoziji prirodnih i tehničkih nauka 15. Dana BHAAAS-a bit će zabilježeni kao ključni forumi za razmjenu vrhunskih stručnih spoznaja iz različitih područja.

-Predstavljajući visoke standarde i multidisciplinarni pristup, očekujemo da će ovogodišnji simpoziji biti imati pozitivan uticaj za sve učesnike. Imamo par specijalnih događaja: jedan od njih je okrugli sto na temu etičkog kodeksa u građevinarstvu a drugi je mini interaktivni muzej nauke i tehnologije u saradnji sa ANNTom, koji će biti otvoren od četvrtka do nedjelje u Drugoj gimnaziji, a u subotu će na ovoj lokaciji biti održana i radionica na temu matematike i demokratije, izjavio je prof.dr. Zlatan Akšamija profesor na Univerzitetu Massachusetts, voditelj Odjela tehničkih i prirodnih znanosti u BHAAAS-u koji ove godine organizuju šest Simpozija iz oblasti elektrotehnike, informatike, građevinarstva i mašinstva.

Radovi prezentovani na ovim Simpozijima će biti objavljeni u zborniku prestižne izdavačke kuće Springer.

Unutar BHAAAS-a djeluju Odjeli medicine i zdravstva, tehničkih i prirodnih nauka te humanističkih i društvenih nauka i umjetnosti, a njihov rad bit će predstavljen kroz 25 simpozija, stotine prezentacija i predavanja, uz poseban trodnevni program održivog urbanog razvoja. Konferencija će također sadržavati programe namijenjene studentima, umjetničke i kulturne događaje te posebne programe.

Ovogodišnja konferencija okupit će stručnjake iz više od 30 zemalja svijeta, čineći Dane BHAAAS-a jednim od najvećih naučnih susreta u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.