GRANIČNA STRAŽA

Iz Evropske komisije pojasnili za "Avaz": Kada pripadnici Frontexa stižu u BiH

U početnim fazama pregovora smo s Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu

Prva runda pregovora održana 22. maja. Facebook

Nerma Ajnadžić

prije 2 dana

Prva runda pregovora o tekstu sporazuma između BiH i Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) održana je 22. maja.

Vremenski okvir

S obzirom na to da se radi o evropskoj agenciji, nije realno očekivati „preko noći“ dogovor, posebno uzimajući u obzir sve tzv. rupe koje Bosna i Hercegovina ima u svojim redovima.

Kako je portparol Evropske komisije rekao za „Avaz“, prva runda pregovora između BiH i Evropske unije održana je ranije ove godine, nakon što je Vijeće Evrope dalo ovlaštenje Komisiji da otvori pregovore s BiH 18. novembra 2022.

- Mi smo u početnim fazama ovog procesa, stoga ne možemo špekulirati o rokovima ili drugim aspektima potencijalnog raspoređivanja Frontexovih pripadnika prema ovom sporazumu. U skladu s evropskom Uredbom o graničnoj i obalnoj straži, pregovara se o sporazumu o statusu na osnovu modela koji je u tu svrhu izradila Komisija 2021. godine. Sa strane EU, pregovara se o sporazumu o statusu koji odobravaju Komisija i Vijeće, a potom oni potpisuju i dobivaju saglasnost Evropskog parlamenta prije ratificiranja - pojasnio je portparol.

Istakao je da, kada se sporazum ratificira, treća zemlja domaćin može zatražiti od Frontexa raspoređivanje stalnog korpusa Evropske granične i obalne straže.

Operativni plan

- Raspoređivanje također zahtijeva pregovore o operativnom planu između Frontexa i relevantnih organa treće zemlje. Do stvarnog raspoređivanja može doći kada se postigne dogovor o tom operativnom planu - naglašeno je u odgovoru.

Na pitanje o kojem broju pripadnika Frontexa je riječ, portparol Evropske komisije je odgovorio:

- Broj pripadnika stalnog korpusa Evropske granične i obalne straže koji su raspoređeni u okviru operativne aktivnosti zavisi prvenstveno od potreba države domaćina, koja mora zatražiti takvo raspoređivanje.

Sarađivati s vlastima

Kada je riječ o samom Frontexu, nedavno su odgovorili na naš upit.

- Kada sporazum o statusu bude uspostavljen, Frontex će blisko sarađivati s državnim vlastima na planiranju zajedničkih operativnih aktivnosti - poručili su iz Frontexa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.