BIZNIS

Neograničene mogućnosti primjene 'suhog leda'

Njemački GIZ i “Messer BH Gas” održali radionicu

A. Dž.

14.9.2014

U pogonima kompanije "Messer Mostar Plin" održana je radionica o primjeni "suhog leda" u okviru partnerskog projekta “Messer BH Gas” i njemačkog GIZ-a, razvojne Agencije pri saveznoj vladi.

Učesnici radionice bili su privrednici iz Hercegovine, ali i Dalmacije, koji su mogli vidjeti šta je to "suhi led", kao i njegovu praktičnu primjenu u proizvodnji vina, čišćenju automobila, mašina, kao i u ekologiji.  

Nastava u školi

- U vinarstvu je “suhi led” ona tačka razdvajanja dobrog i vrhunskog vina. On je tajna formula uspjeha. Mogućnosti upotrebe ovog plina su veoma široke. Znanja o ovoj temi u BiH još se mogu nadograđivati i unapređivati - kazao je učesnicima skupa direktor "Messer BH Gas" Valentin Ilievski.  

ilievski-meser

Ilievski: Tajna uspjeha

Predstavnica njemačke vladine razvojne agencije GIZ Selma Karabdić-Gab (Gaab) istakla je bitnost povezivanja privatnog i javnog sektora te objasnila partnerstvo “Messera” u BiH i GIZ-a kroz projekt "Mogućnosti primjene plinova i praktična nastava u srednjim školama".

Izvoz iz BiH

"Suhi led", koji proizvodi "Messer", izvozi se u Francusku, Sloveniju, Srbiju i Makedoniju i koristi u vinarstvu i prehrambenoj industriji te industriji pića. Praktična iskustva primjene “suhog leda” kod postupka čišćenja mnogobrojni gosti radionice vidjeli su nakon što je Tonči Gostenčik, predstavnik firme "Ekobum" iz Slovenije, pokazao kako se koristi ovaj plin i kakvi se efekti postižu nakon čišćenja.

 

Čvrsti CO2

 

"Suhi led" je ustvari CO2 u čvrstom agregatnom stanju na temperaturi - 79°C, a dobiva se od tečnog CO2 pod kontroliranim uvjetima u posebno konstruiranoj mašini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.