BIZNIS

Izuzetno teška godina za vinogradare

Nepovoljne klimatske prilike

Fena

16.12.2014

Nepovoljne klimatske prilike ove godine uticale su na pad prinosa u vinogradarstvu zbog čega je Odbor Grupacije proizvođača vina u BiH pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH danas na sastanku zaključio da zatraži pomoć od resornih ministarstava radi otklanjanja negativnih posljedica. 

- Ova godina je bila izuzetno teška po svakom osnovu za vinogradare. Bilo je dosta padavina i nevremena, tako da je 2014. jedna od možda najlošijih godina u zadnjih 20, 30 godina za vinogradare - izjavio je nakon sastanka Zoran Obrad Vukoje, vlasnik vinarije Vukoje iz Trebinja i predsjednik Grupacije proizvođača vina pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH. 

Po njegovim riječima, pojedini vinogradari koji su maksimalno vodili računa o vinogradima imali su manji prinos 20 do 30 posto, kod nekih je prinos bio manji 70 posto, a u nekim slučajevima čak nije bilo nikakvog prinosa. 

- Grupacija proizvođača vina BiH imala je nedavno sastanak u Mostaru sa svim vinarima, a danas smo donijeli zaključak da zatražimo od ministarstava da pomogne i da po hektaru da  određeni iznos. Naveli smo da bi to moglo biti oko 500 maraka po hektaru - kazao je Vukoje. 

Ono što je ubrano od grožđa, po njegovim riječima, moglo bi da bude kvalitetno i da se koristi za proizvodnju vrhunskih vina. 

Vukoje je dodao da su na sastanku diskutovali i o uvozu grožda u BiH. 

- Postoji veliki uvoz svake godine. U Evropskoj uniji nema prometovanja grožđa iz regije u regiju, a kod nas se dešava da nam u BiH ulazi ta sirovina – kazao je Vukoje. 

Dodao je da vinogradari svake godine održavaju sastanke s nadležnim organima da se koliko je to moguće spriječi uvoz s obzirom na to da to grožđe nije kvaliteteno kao naše. 

- Pošto se po našem zakonu ne može od uvezenog grožđa praviti vino, zanima nas gdje je to grožđe završilo i tražićemo od institucija da nam dostave odgovarajuće podatke - kazao je Vukoje. 

Na sastanku je razgovarano i o organizaciji studijskog putovanja vinara na sajam Prowein 2015 u Dizeldorfu u Njemačkoj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.