BIZNIS

Postaju svjetska kompanija!

USPJEŠNE PRIČE 10 godina goraždanskog giganta "Bekto Precisa"

Al. BAJRAMOVIĆ

2.2.2015

Goraždanska kompanija "Bekto Precisa" ove godine obilježava deset godina postojanja. Poslovno čedo biznismena Redže Bekte, čovjeka čije su ideje, hrabrost i trud poslijeratno Goražde vratili u život, a mali grad s jugoistoka Bosne doveli u društvo najpoznatijih svjetskih industrijskih centara, uz deseti rođendan najavit će novu fazu razvoja.

ŽNova tržišta

- Na svečanosti, koju planiramo za juni, pokazat ćemo šta smo uradili proteklih 10 godina. Od širenja i zapošljavanja, naših patenata, osvajanja novih tržišta, ali i edukacije mladih. Sve smo postigli bez pomoći države, vlasti ili bilo koga, jer naša država nema sluha. Istovremeno ćemo ozvaničiti kraj jedne i početak nove ere, nove faze razvoja u kojoj će "Bekto Precisa" postati worldwide kompanija - kaže za "Avaz" generalna direktorica Enisa Bekto.

Od osnivanja obim proizvodnje uvećan je za 10, a vrijednost kompanije za 15 puta. U početku je zapošljavala samo osam radnika, a danas ima oko 500 zaposlenih.

Iz njenih pogona oko 25.000 različitih proizvoda putuje ka partnerima poput BMW-a, "Audia", "Porschea", "Lamborghinia", "Ferraria", VW-a, "Fischera", "Markera" i drugih širom Evrope, SAD i Bliskog istoka.

- Počinjemo fazu brendiranja novih proizvoda koji su patentirani ovdje i koji će biti proizvedeni u Goraždu. To su proizvodi s našim imenom na kojima piše "Made in BiH" - ističe Bekto.

„Bekto Precisa" prostire se na više od 50.000 kvadratnih metara prostora, a u njenim pogonima instalirano je 300 najmodernijih industrijskih mašina.

Ulična rasvjeta

Uz proizvodnju alata za plastiku i obojene metale, kao i kombinaciju metal-plastika, te proizvode koji se brizgaju od plastike, u saradnji s njemačkom "Hellom" osnovana je i "Hella Bekto Industries" te proizvodi najsavremeniji sistem LED ulične i industrijske rasvjete.

- Najviše sam ponosna na svoje radnike. Kada smo počinjali, nismo znali šta je CNC mašina, savremena tehnologija, šta je LED rasvjeta, a danas stvaramo proizvode koje izvozimo u cijeli svijet i mogu raditi u bilo kojoj kompaniji u svijetu - kaže Enisa Bekto.

enisa-bekto

Bekto: Ponosna na radnike

 

Ko je Redžo Bekto: Radi od  4. razreda osnovne

Pokretačka snaga kompanije je Redžo Bekto, čovjek koji prvi dolazi i posljednji odlazi s posla, koji u svom radnom vijeku nije imao ni dana odmora. Svoje prvo odijelo kupio je u maju 2013. godine, prije nego što će od "Perdana Leadership Foundation" i ALUMNI Islamskog internacionalnog univerziteta u Maleziji, iz ruku Muhameda Mahatira primiti nagradu kao jedan od najuspješnijih privrednika BiH.

Životna priča biznismena koji je još u četvrtom razredu osnovne škole počeo raditi kako bi prehranio porodicu zaintrigirala je mnoge, ali Redžo ostaje pri svojoj davnoj odluci da se u medijima neće pojavljivati te da će mu porodica i posao biti jedine brige u životu.

redzo-b

Bekto: Ni dana odmora 

- Redžo je u bivšoj Jugoslaviji bio prvi zvanični milijarder, zbog čega je bio optužen za "podrivanje socijalističkog samoupravnog sistema na ekonomskim osnovama". Kao momak, gastarbajter u Njemačkoj, imao je višu plaću nego njemački kancelar Helmut Šmit (Schmidt) - kaže Mensur Brdar, portparol "Bekto Precise".

- Nije značajan što je napravio firmu, svi prave firme, on je pokazao svima u BiH da rezultat ne ovisi od toga odakle ste, već vjerujete li u sebe, svoje ideje i znanje - ističe Brdar.

500 zaposlenih

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.