BIZNIS

Mladen Ivanić otvorit će ovogodišnju konferenciju "Jahornski poslovni dani"

Tema skupa "Turizam u funkciji ekonomskog razvoja"

M.Kunarac

24.2.2015

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić otvorit će u srijedu, 25. februara, u 10 sati u hotelu "Termag" na Jahorini međunarodnu stručno-naučnu konferenciju "Jahorinske poslovne dane", koju četvrtu godinu zaredom organizuje Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, zajedno s Centrom za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici.

Dvodnevna konferencija, čiji su suorganizatori ove godine i Ekonomski fakultet Subotica Univerziteta u Novom Sadu i Ekonomski fakultet u Podgorici Univerziteta Crne Gore, bit će fokusirana na temu "Turizam u funkciji ekonomskog razvoja".

Tokom plenarne sjednice, kao i u tri odvojene sesije posvećene ekonomiji i turizmu, bit će predstavljeno 75 radova priznatih naučnika, stručnjaka, kao i studenta sa univerziteta iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Njemačke.

U radovima eminentnih uvodničara konferencije, prof. dr Petera Schultea sa Instituta za evropske poslove (INEA) iz Njemačke, prof. dr Ljubice Knežević – Cvelbar sa Ekonomskog fakulteta u Ljubljani i prof. dr Slavice Tomić  sa Ekonomskog fakulteta u Subotici, kao i u radovima po sesijama biće sadržani odgovori na pitanja kako turizam pomaže ekonomskom razvoju, šta je novo u sektoru turizma i koji oblici turizma su trenutno najprihvatljiviji i najprofitabilniji, te mogu li prihodi od turizma nadomjestiti nedostatak proizvodnje u drugim privrednim sektorima.

Pored uobičajenog tematskog okruglog stola, ovogodišnji "Jahorinski poslovni dani" prvi put će organizovati okrugli sto dekana ekonomskih fakulteta iz svih zemalja regije jugoistočne Evrope.

Na okruglom stolu, koji će biti održan u četvrtak, 26. februara, u 10 sati u zgradi Ekonomskog fakulteta na Palama, dekani će razmijeniti mišljenja o ključnim pitanjima razvoja ekonomije i ekonomske saradnje u zemljama regiona, te razgovarati o mogućnostima međusobne saradnje u izradi projekata u nastavi, posebno u drugom i trećem ciklusu studija, u razmjeni profesora i studenata, kao i u zajedničkoj organizaciji ovakvih i sličnih naučnih skupova, savjetovanja, ljetnih škola i akademija.

Tokom konferencije bit će organizovano tradicionalno predstavljanje gastro ponude sarajevsko-romanijske regije, kao i obilazak Jahorine i drugih turističkih destinacija i atrakcija ovoga kraja.

Pokrovitelji ovog skupa, su ministarstva nauke i tehnologije, prosvjete i kulture te trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, grad Istočno Sarajevo i Olimpijski centar Jahorina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.