BIZNIS

Utjecaj domaćih banaka na privredni razvoj Bosne i Hercegovine

Mirzet Ribić, direktor “Vakufske banke” d. d. Sarajevo

M. D. A.

16.3.2015

Mirzet Ribić, direktor “Vakufske banke” d. d. Sarajevo, ističe da je tržišno učešće banaka u Bosni i Hercegovini s većinskim domaćim kapitalom neznatno iznad 10 posto. 

Poboljšavanje usluga

- Ovako nizak procent daje jasnu sliku slabog utjecaja domaćih banaka na privredu BiH te navodi na zaključak da je zadatak svih nas jačati domaće banke, što će direktno utjecati na privredni razvoj Bosne i Hercegovine. Ono što razlikuje domaće banke, odnosno domaći kapital, jeste razumijevanje našeg, bosanskog čovjeka, razumijevanje njihovih potreba te mogućnost interakcije na domaćem terenu s našim ljudima. Prirodno je da se dobit banaka koje su u većinskom domaćem vlastištvu, ponovo ulaže u Bosnu i Hercegovinu i ostaje u državi - kaže Mirzet Ribić. 

“Vakufska banka” Sarajevo je u većinskom vlasništvu domaćih investitora. Osnovni ciljevi u 2015. godini su joj stabilizacija i profitabilno poslovanje pa se može istaknuti da je na dobrom putu s obzirom na pozitivne finansijske efekte poslovanja u prva dva mjeseca 2015. godine.

- Nova Uprava “Vakufske banke” imenovana je u novembru 2014., nakon čega su poduzete značajne aktivnosti kako bi se otklonile uočene slabosti i nedostaci akumulirani u prethodnim godinama, kao i kako bi se promijenila filozofija poslovanja  radi podizanja kvaliteta bankarskih usluga. Fokus je stavljen na poboljšavanje usluge klijentima, koji redovno ispunjavaju ugovorene obaveze prema banci. Nova Uprava u potpunosti se orijentirala na pozitivne poslovne prakse te na  poduzimanje niza mjera u skladu sa zahtjevima Nadzornog odbora banke - kaže direktor “Vakufske banke” Sarajevo. 

Svoju strategiju “Vakufska banka”  gradi na jačem fokusu finansiranja građana Bosne i Hercegovine, malih i srednjih preduzeća. U prilog optimizmu ide činjenica da je banka dobila domaćeg većinskog vlasnika, koji ima kapacitet da podrži poslovanje banke. U maju tekuće godine organizirat će se zatvorena emisija dionica, na kojoj će svi dioničari moći participirati u dokapitalizaciji banke.

Nove poslovnice

- Među drugim važnim pozitivnim aktivnostima za tekuću godinu ističe se reogranizacija banke radi implementacije nove organizacione strukture, aktivnosti na naplati nekvalitetne aktive i posebno povećavanje fokusa na pružanje diferenciranih usluga stanovništvu putem jačanja infrastrukture banke. “Vakufska banka” otvorila je u januaru novu poslovnicu u Jajcu, a početkom februara preselila je ekspozituru na Ilidži u novi i moderniji prostor. U planu je daljnje širenje mreže poslovnica - kaže Ribić. 

Ova banka svoju poslovnu viziju gradi na razvoju vlastitih ljudskih resursa, ali i koristeći referentne stručnjake iz različitih oblasti poslovanja. 

Osnovu postizanja ciljeva predstavljaju zaposlenici banke, njihova znanja, sposobnosti i kreativnost, kao i angažiranje novih kadrova, koji su u svom prethodnom radu postigli dobre rezultate te stekli potrebna iskustva. Kao domaća banka, “Vakufska banka” prati razvoj privrede Bosne i Hercegovine, razvoj novih poslova, malog poduzetništva, novog zapošljavanja, a posebno turizma i poljoprivrede. U prilog navedenom ističem da banka ima povoljnu kreditnu liniju za finansiranje poljoprivrednika, čime, kao domaća banka, putem IFAD-a podržava razvoj ove grane privrede - kaže direktor “Vakufske banke” Sarajevo.

Kamatne stope koje banka nudi su fiksne za cijeli period trajanja otplate kredita, čime se klijentima daje sigurnost i podršku za dugoročne plasmane.

- Možemo zaključiti da ipak tržišno učešće domaćih banaka nije dovoljno za utjecaj na privredu Bosne i Hercegovine, stoga pozivamo državne institucije i javna preduzeća da više koriste usluge banaka koje su u domaćem vlasništvu, jer je time i  utjecaj na privredu značajniji.  “Vakufska banka” veoma je ponosna na svoje klijente. Zahvalni smo što i oni nama kontinuirano uzvraćaju povjerenjem. Pozivamo i sve građane BiH da koriste usluge domaćih banaka, a naši klijenti su dokaz naših dobrih poslovnih odnosa - kazao je na kraju Ribić. 

Penzije iz vlastitih sredstava

- “Vakufsku banku”, kao domaću banku, karakterizira socijalna osjetljivost prema građanima BiH. Banka svojim klijentima isplaćuje penzije iz vlastitih sredstva onog dana kada PIO/MIO objavi da se penzija može isplaćivati. Naši radnici su izdvojili značajna sredstva od svojih plaća i uputili ih preko “Merhameta” za pomoć poplavljenim područjima. Kao jedan u nizu projekata, “Vakufska banka” finansirala je obnovu kuća za tri porodice u Doboju, Zenici i Modriči. Mi pomažemo svim bh. građanima - kaže Ribić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.