"Philip Morris" prestaje proizvoditi cigarete, ali ima rezervu

Avaz.ba
07.01.2018 14:44

Najpoznatiji svjetski proizvođač cigareta "Philip Morris" intenzivno radi na budućnosti bez dima cigareta. 

U doglednoj budućnosti firma planira u potpunosti prestati proizvoditi cigarete, a korisnicima već nude potencijalno manje štetnu alternativu nazvanu IQOS.

Riječ je o tehnološkoj novotariji koja bi trebala u potpunosti promijeniti živote pušača. Koristi se na način da se duhanski umeci, brendirani pod imenom Heets, umetnu u elektronski uređaj za grijanje duhana, IQOS, saznaje Tportal u Bolonji, u tvornici ovog revolucionarnog proizvoda, u koju je američka kompanija uložila milijardu dolara. 

Inače, "Philip Morris" je poslovnu 2016. godinu zaključio s prihodom od 74,95 milijardi dolara i neto dobiti od 6,97 milijardi dolara i dok mu pada prodaja klasičnih cigareta, bilježi veliki rast prodaje umetaka Heets. Kako ističu u "Philip Morrisu", prednost ovog proizvoda je u tome što se ne dimi i pri tome ne stvara neugodan miris koji ostaje na odjeći i tijelu te ne proizvodi pepeo. 

Štaviše, kako tvrde u "Phillip Morrisu", IQOS omogućava pravi okus duhana te onaj nivo zadovoljstva pri konzumiranju duhanskog proizvoda koju očekuju pušači. Kompanija je u potpunosti predana razvoju ovog proizvoda koji bi trebalo da bude znatno više user friendly nego što su to bile e-cigarete, koje nisu prihvaćene u širem krugu potrošača, ali uprkos tome i dalje su dio "Philip Morrisovog" portfelja proizvoda potencijalno smanjenog rizika. 

"Phillip Morris" u razvoj IQOS-a ulaže ogroman novac - od 2008. godine uložio je više od tri milijarde dolara u razvoj proizvoda koji bi trebali biti manje štetni od klasičnih cigareta.

NA VRH