BIZNIS

Zaštitimo Bardaču i vratimo joj stari sjaj

Više je skoro ništa ne čini međunarodno važnim vlažnim staništem, kaže Sjeničić

Avaz.ba

4.2.2018

U povodu obilježavanja 2. februara, Međunarodnog dana vlažnih staništa, iz Centra za životnu sredinu i Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta upozorili su na važnost i potrebu da se ovakva staništa očuvaju, a samo su tri takva u Bosni i Hercegovini. Jedno od nekad najkarakerističnijih područja ovog tipa i trenutno najugroženijih je Bardača, kompleks koji je nekad činilo 11 ribnjaka u sklopu općina Srbac i Bosanska Gradiška.

Bardači se, navode, može vratiti stari sjaj ukoliko se bude radilo na revitalizaciji i proglašavanju zaštite.

- Trenutno postoje uvjeti za gniježđenje samo nekoliko vrsta divljih pataka u manjem broju, za labudove, čigre, gnjurce i lisku, a tih vrsta ima na skoro svakoj vodenoj površini u BiH, tako da Bardaču skoro više ništa ne čini međunarodno važnim vlažnim staništem. Njeno oživljavanje ipak je moguće uspostavljanjem saradnje, održivog snabdijevanja ribnjaka vodom i ponovnog pokretanja ribnjačke proizvodnje – kazao je Jovica Sjeničić iz Društva za zaštitu i istraživanje biodiverziteta.

Već duži niz godina kod nadležnih institucija zagovaramo da se ozbiljno pristupi problemu upravljanja ovim područjem. Ova dva udruženja planiraju ponovo pokrenuti proces pravne zaštite Bardače na nivou Republike Srpske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.