POZITIVNE PRIČE

Firma OSB AG iz Njemačke uložila 72.000 maraka za uređenje Centra „Vladimir Nazor“

Slika zaposlenika za uspomenu

B. Š.

18.6.2018

Denis Šišić, rođen je u Sarajevu, a kako nam je rekao, nešto više od četvrt vijeka živi i radi u Njemačkoj. Suvlasnik je i direktor firme „OSB AG“, koja se bavi informatičkim i inženjerskim uslugama. Firma ima 550 zaposlenih u 13 gradova, a u Sarajevu zapošljava oko 40 ljudi.

- Sa Sarajevom smo počeli prije dvije godine da razvijamo posao, što nam je posebno drago, taj posao u Sarajevu se počeo širiti, tako da i tu vidimo dobru perspektivu za budućnost - rekao nam je Šišić.


Džiho sa Šišićem

Dobili sredstva

Da ne zaboravlja mjesto rođenja, kao ni državu iz koje dolazi, pokazuje da smo razgovor s njim vodili u dvorištu Centra „Vladimir Nazor“ u Sarajevu, a došao je s kolegama iz Njemačke da pomognu, kako novčano tako i radno.

- Ovo nije prvi put da imamo ovakve akcije, a sve je krenulo kada smo svojevremeno od grada Minhena dobili neka novčana sredstva kao najbolja firma u iznosu od 5.000 eura. Onda su mene pitali da li ćemo taj novac uložiti da organizujemo neku parti zabavu, a ja sam rekao da nećemo, jer mi i bez tog novca partijamo. Onda sam se malo angažovao i pronašao jednu školu u gradiću pored Minhena, a bila je slična ovoj u Sarajevu. Uložili smo na tih 5.000 eura još najmanje deset puta toliko. Od tada smo svake godine realizovali takve projekte i do sada su svi bili u Njemačkoj i ovo je naš prvi projekt u Sarajevu i BiH. Ako smijem da budem iskren, ova ideja nije bila uopće moja, već mojih kolega koji su željeli da vide grad i zemlju iz koje dolazim, da se malo pobliže upoznaju, a usput i da pomognu. Ove godine naša firma proslavlja 15 godina uspješnog postojanja i rada i željeli su da to bude u Sarajevu – govori Šišić.

Na pitanje zašto su se baš odlučili za Centar„ Vladimir Nazor“, Denis nam je odgovorio:

- Mi smo pogledali dvije, tri škole u gradu, i u ovakvim situacijama se uvijek teško odlučiti, kome pomoći. Ipak je preovladao „Vladimir Nazor“ jer im je krov prokišnjavao, djeci s posebnim potrebama je veoma bitno da razvijaju te neke motoričke osobine, mi želimo da im napravimo neki poligon za igru, gdje bi bili bezbjedni, jer za njih nije to samo igra već i edukacija – pojašnjava uspješni Sarajlija.

Na pitanje da li su već nekom dali novac, a radi se o sumi nešto većoj od 70.000 maraka, kaže da nisu.

- Ne, mi nikome nismo dali novac, imamo ljude u Sarajevu, arhitekte i građevinare koji su to sve isplanirali, firma koja nam je isporučila igračke, jedan dio je također donirala, što znači da smo motivisali i druge firme da se uključe u sve ovo. Tu je došlo i oko stotinjak naših radnika koji žele da svojim radom pomognu ovaj centar. Samo iz Njemačke je došlo 80 radnika, koji su jednostavno oduševljeni Sarajevom, ljudima u njemu, hranom, gostoljubivošću građana Sarajeva.

Više sreće

Pitali smo Denisa Šišića , zbog čega radi sve to, a on je odgovorio:

- Pomalo je teško odgovoriti na to pitanje, ali mislim da sam ja u životu imao malo više te neke sreće, pa onda oko sebe vidim te neke druge ljude kojima je potrebna pomoć. Ja ne smatram sve ovo dobrom voljom, već mislim da je to i dužnost svih nas koji smo uspjeli u životu da nešto vratimo gradu, državi iz koje dolazimo, ljudima koji trebaju našu pomoć.

O ovom veoma značajnom projektu firme OSB iz Minhena svoje mišljenje dao nam je Mersudin Kadrić, direktor Centra „Vladimir Nazor“.

- Ovo je nešto što se ne dešava svaki dan. Ovo je projekat koji meni, uposlenicima, a posebno djeci jako mnogo znači. Prije par dana smo obilježili 50 godina postojanja i ovo je najbolji poklon koji smo mogli dobiti. Vrijednost radova i ulaganja firme OSB je 72.000 maraka, a posebno se radujemo što će i roditelji djece, koji ih čekaju i po pet ili šest sati, dobiti neki kutak, a i da centru poklone igralište, koje će za djecu biti izuzetno značajno – kazao je Kadrić.


Sa direktorom Kadrićem

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.