USPJESI

U EU izvoze 80 posto proizvoda

USAID/Sweden FARMA II projekt direktno pomogao u nabavci opreme, kaže Vrećo

Bave se uzgojem i otkupom jagodičastog voća i proizvodnjom

A.Sprečaković

7.3.2019

Miro Vrećo rođen je 1967. godine u Foči, a od 1989. bavi se uzgojem i nabavkom gljiva. Kompaniju „Boletus“ u Foči pokreće 1998. godine, te se već dvije decenije bavi otkupom, preradom i izvozom šumskih plodova i pečurki, uzgojem i otkupom jagodičastog voća, te proizvodnjom. 

- Preduzeće ima svoje pogone za preradu, čuvanje, termičku obradu i proizvodnju voćnih džemova, marmelada, kompota i sokova. U jugoistočnoj BiH zauzimamo lidersku poziciju u ovoj branši. Otkup organskih i konvencionalno uzgojenih proizvoda, šumskog voća i pečurki vršimo u cijeloj BiH s više otkupnih stanica. Ovaj prostor ima veliki potencijal samo trebamo nastaviti s uvezivanjem i investiranjem - poručuje Vrećo.

Njegova kompanija ima centralne stanice u Foči na tri lokacije s novoizgrađenom prezentacijskom sobom, gdje potencijalni partneri i kupci mogu degustirati „Boletus“ proizvode.

- USAID/Sweden FARMA II projekt nam je direktno pomogao u nabavci opreme koja nam mnogo znači u procesu proizvodnje i unapređenju. Osigurali smo certifikate i organske standarde i, zahvaljujući tome, 80 posto izvozimo, uglavnom, za Evropsku uniju - dodaje Vrećo.

- Moja poruka poljoprivrednicima je da se ozbiljan pristup uzgoju i proizvodnji jagodičastog voća isplati te da prijeđu s konvencionalne na organsku proizvodnju. Treba da poštuju domaće i EU propise da bi zajedno mogli osigurati plasman na EU tržište i dokazati se kao pouzdan partner. Samo tako ćemo ići naprijed - zaključuje Vrećo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.