BIZNIS

Porodično preduzeće Poligarden Donje Crnjelovo: Izvezu u zemlje EU sve što proizvedu

Proizvodi prepoznatljivi, kako po dizajnu tako i po kvalitetu

Lj. Lj.
 • Kvalitetni proizvodi

  Kvalitetni proizvodi

  Foto: Avaz


Porodično preduzeće Poligarden iz Donjeg Crnjelova kod Bijeljine već 16 godina uspješno proizvodi baštenski namještaj, stolice, stolove, klupe, garniture, ležaljke, kako za potrebe ugostiteljstva tako i za porodična domaćinstva.

Dobrica Narančić, vlasnik Poligardena, povratnik iz Austrije, kaže da 99 posto proizvodnje, više od petnaestak hiljada proizvoda, ovo preduzeće godišnje izveze na tržište Evropske unije, u Sloveniju, Austriju, Njemačku, Švicarsku, nešto manje i u zemlje bivše Jugoslavije.

- Svaka poslovna godina za nas je i novi izazov. Na tržištu vlada velika bespoštedna borba za svaki posao, za svaki euro. Naši proizvodi već 17 godina su prisutni na zapadnoevropskom tržištu, tako da su i prepoznatljivi, kako po dizajnu tako i po kvalitetu. Naši radnici, trenutno zapošljavamo tridesetak, uglavnom su stolari, bravari, varioci. Na berzi rada oduvijek je nedostajalo dobrih radnika, tako da je potražnja za njima uvijek aktuelna. Nama predstavlja problem i sirovina, jer kvalitetno bagremovo drvo teško nabavljamo. U državnom šumarskom sektoru bagrema nema, tako da se snalazimo na raznorazne načine, kupujući bagrem iz privatnih šuma i sa seoskih imanja. Odlučili smo se za bagrem, jer je kvalitetan i postojan - kaže Narančić.

 • Sin Nenad u pogonu

  Sin Nenad u pogonu

  Foto: Avaz


U razgovor se uključuje i sin Nenad. On kaže da zapadnoevropskog kupca isključivo zanima kvalitet proizvoda, cijena i poštovanje rokova isporuke.

- Od naših dobavljača rijetko dobijemo na vrijeme čak i kutije za pakovanje naših proizvoda. Ukoliko ima kašnjenja na graničnim prijelazima, onda je to dodatni problem. Mi smo u vrijeme pandemije virusa korona uspjeli da se održimo na tržištu, amortizovali smo i taj udar - ističe Nenad Narančić.

NA VRH

Podijeli članak na