EKSKLUZIVNI INTERVJU

"Avazov" vremeplov: Šta je Dajen Ofereins, jedna od najmoćnijih poslovnih žena svijeta poručila 2012. godine

Ofereins je otkrila zašto smatra da će kreditne kartice postati prošlost

Dajen Ofereins. Printscreen

H. J. I.

15.4.2023

Dajen Ofereins (Diane Offereins), jedna od najmoćnijih poslovnih žena na svijetu, u ekskluzivnom intervjuu objavljenom u "Dnevnom avazu" u maju 2012. godine, otkrila je zašto smatra da će kreditne kartice postati prošlost.

U nastavku pročitajte cijeli intervju. 

Kreditne kartice kojima danas plaćamo uskoro će postati prošlost, a sva plaćanja vršit će se putem virtuelnih računa na internetu, izjavila je jučer u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ Dajen Ofereins (Diane Offereins), potpredsjednica „Discover Finacial Servicesa“ (DFS), vodeće kartične kuće u SAD-u, u čijem je vlasništvu od 2008. godine i prestižni „Diners Club International“.

Ofereins je jedna od najmoćnijih poslovnih žena na svijetu. Na listi 25 najmoćnijih žena iz finansijskog svijeta „US Banker magazina“ zauzela je visoku osmu poziciju. Ovih dana boravi u BiH s namjerom da javnosti prezentira ovu kompaniju i planove njenog razvoja u našoj zemlji. U protekloj godini, kako kaže, poslovanje „Diners Club Internationala“ u BiH doživjelo je veliki uspjeh.

Veliki uspjeh

Kakvi su rezultati Vašeg poslovanja u BiH?

- Tokom prva četiri mjeseca u 2012. godini kompanija „Diners Club BH“ postigla je uspjeh u svim planiranim poslovnim segmentima kao što je broj izdatih kreditnih kartica, prihvat kartica i totalni obim prodaje. Do 30. aprila 2012. ukupan broj izdatih „Diners Club“ kartica na području BiH iznosio je oko 4.200, znatno više nego prošle godine.Broj izdatih kartica povećan je za 62 posto.

Evidentno je da je globalna ekonomska kriza zahvatila sve segmente poslovanja. Kako se nosite s njom?

- Veliki broj priznatih svjetskih kompanija i korporacija jedva se izborio da preživi veliku ekonomsku krizu. S druge strane, mi smo uspješno prošli kroz oluju iz koje smo izašli još jači. Ušli smo u recesiju s velikim kapitalom, svjesni potražnje i kreditnih rizika. Imali smo odane klijente i, što je najvažnije, svjetski priznat brend.

Intervju sa Dajen Ofereins objavljen 2012. godine. Avaz

Nove tehnologije

Šta Vam je, zapravo, najveći problem, odnosno konkurent za tržištu?

- Plaćanje gotovinom. I, naravno, nove tehnologije koje prijete da istisnu kreditne kartice iz upotrebe. Trenutno je popularno plaćanje putem čipa koji se nalazi na vašem mobitelu. To se smatra sigurnim načinom plaćanja, jer većina čuva mobitel bolje nego kreditnu karticu. Za sada se ta vrsta plaćanja koristi za male iznose, primjerice parking ili fast-fud, ali daljnjim napretkomtehnologije koristit će se sve više.

Kako izgleda budućnost plaćanja, hoćemo li zaboraviti novac i kartice kakve danas poznajemo?

- Vremenom će faktori poput mobilne tehnologije i društvenih mreža promijeniti način naše međusobne interakcije, način na koji radimo posao ili kupujemo. To je evidentno. Više, vjerovatno, neće biti potrebe za tradicionalnim kreditnim karticama ili bankomatima. Sve će se plaćati putem virtuelnih računa, neće biti potrebe za čekanjem u redovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.