PRVA TRI MJESECA

Klijenti iz Credit Suisse povukli gotovo 70 milijardi dolara

Banka je objavila je da je 61,2 milijarde švicarskih franaka (68,6 milijardi dolara) povučeno u prva tri mjeseca ove godine

Credit Suisse. Fena

FENA

24.4.2023

Švicarska banka Credit Suisse otkrila je razmjere povlačenja novca koje je rezultiralo njenim spašavanjem od države u martu.

Banka je objavila je da je 61,2 milijarde švicarskih franaka (68,6 milijardi dolara) povučeno u prva tri mjeseca ove godine.

Odjel za upravljanje bogatstvom Credit Suissea je krajem marta smanjio iznos aktive kojom je upravljao na 502,5 milijardi franaka, što je gotovo 29 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Klijenti Credit Suisse počeli su izvlačiti novac iz banke nakon što su je zahvatila tržišna previranja koja su uslijedila nakon bankrota Silicon Valley Bank i Signature Bank u SAD u martu.

U Švicarskoj su vlasti sastavile paket spašavanja za Credit Suisse koji je uključivao više od 200 milijardi franaka finansijskih garancija, a konkurentska banka UBS pristala je da preuzme Credit Suisse.

Credit Suisse je stvarao gubitke i suočio se s nizom problema posljednjih godina, uključujući optužbe za pranje novca, javlja BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.