PRIMJER MNOGIMA

Hit farma na Bjelašnici: IT stručnjak se vratio u domovinu, a posjetio ga je i Nurkić

Edvin Lović je učio od drugih i vratio se u BiH kako bi pokrenuo odličan biznis

Hit farma na Bjelašnici. Farma Bjelašnica

N. H.

4.6.2023

- Dođe čovjek vedra čela i napravi čaršiju od sela - ovaj slogan svojedobno je obilježio jedne od izbora u Bosni i Hercegovini, a nekako je prikladan i za priču o Farmi Bjelašnica, osnovanoj lani. Neće na ovoj olimpijskoj ljepotici biti čaršija, ali su dobri izgledi da postane lokacija s najkvalitetnijim grlima salersa, barem u našoj zemlji – piše Agroklub.

Vlasnik farme, Edvin Lović, dolazi iz IT sektora, i čini se sve je iskodirao do perfekcije.

Direktno iz genetskog centra u Francuskoj, prošle godine deset grla stiglo je na ovu farmu. Sada ih je 17, a uskoro će na svijet stići još dvoje mladih.

Povratak u domovinu

Više od dvije decenije živio je vani, u Njemačkoj i Americi, i u svojoj ideji ostaje ustrajan.

- Imam malu djecu koja su haustorčad (odrasla u zgradi, op. a.), nije mi se nikako sviđalo to što se boje mačke, psa, kokošku kad su vidjeli bila je prava frka. Počeli smo istraživati šta ćemo, gdje ćemo. Ako biram između mora i Bjelašnice i krava, meni je ovo veće zadovoljstvo, kako ću napraviti lakše, bolje i kvalitetnije - pojašnjava Lović kako je došao na ideju o osnivanju farme.

Lović se vratio u domovinu i započeo biznis, koji mu još uvije ne donosi profit, ali kako kaže, računao je na ulaganja tri-četiri godine. Farma mu je ljubav i hobi, ali se pokazalo za kratko vrijeme da ima i perspektivu.

Za primjer drugima

Gledao sam po Montani (država u SAD-u), Kanadi i družim državama kako opstaju, gdje su uvjeti puno suroviji nego kod nas. Provjerio sam i poticajne mjere u BiH i rekao sebi – ovo je nemoguće da ne uspije - govori Lovrić i dodaje kako planira širiti biznis.

Ove godine im taj plan nije uspio poći za rukom, ali, sigurni su, hoće naredne. Planiraju uvesti još oko 40 junica, isključivo pasmine salers u sistemu krava-tele, čisto meso.

Dvije kupljene parcele su odmah uz zakupljeno državno zemljište od 2.000 hektara. Tu je i nadstrešnica, izgrađena bez betona. Kako kaže, strogo vode računa da što bude manje šljunka i cementa na imanju, a i govedima je bitno samo da se sklone s vjetrometine.

Posjetio ih Nurkić 

Iako nisu previše eksponirani, za njih se čulo, pa ih je tako nedavno posjetio i NBA košarkaš i bh. reprezentativac Jusuf Nurkić. Zvijezda Portlanda nije bila potencijalna mušterija, ali vlasni kaže da ga potražnja već brine jer neće moći ispuniti sve zahtjeve.

Probleme sa divljim životinjama je riješio elektirčnom ogradom, a sa onim najopasnijim susreta nisu imali.

- Nama je ovdje zaista lijepo, čovjek se samo treba truditi – ističe Lović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.