"AVAZ" U GRAČANICI

Video / Sajam poduzetništva i obrta "Grapos Expo": Svi htjeli da im robot skuha i posluži kafu

Do sada smo proizveli više od 30 robota na bh. i tržište Slovenije, sada "napadamo" Njemačku, traže nas, rekao je Pedić

Robot pravio kafu. H. Čalić

H. Čalić

20.9.2023

Privodi se kraju prvi uspješan dan 12. Međunaordnog sajma podruzetništva i obrta "Grapos Expo" u Gračanici. Ovo je jedan od najorganiziranijih sajmova do sada, a ovaj put je naglasak na promociji gračaničkih dostignuća u privredi, ali i izlagača iz inozemstva.

Bilo je teško kazati ko je i u kojoj branši se izdvojio, ali su roboti proizvedeni u gračaničkoj kompaniji "Metron" izazvali najveću pažnju. Prvo su se kafom koju im je skuhao i poslužio robot, zadovoljni pohvalili zvaničnici koji su sajam otvorili, premijer Nermin Nikšić, gradonačenik Gračanice Nusret Helić, predsjednik Udruženja privrednika Gračanice Mirsad Helić.

Pohvalili su vlasnika firme „Metron“, mladog inženjera Asima Pedića, koji je 2019. godine osnovao firmu, okupio 8 inženjera i pomoćnih radnika i godinu kasnije krenuo smjelo i sa puno pouzdanja u proizvodnju robota.

Vlasnik kompanije Asim Pedić. H. Čalić

- Do sada smo proizveli više od 30 robota na bh. i tržište Slovenije, sada "napadamo" Njemačku, traže nas. Vjerujem u svojih dvadeset radnika, u ovo što radimo, jer vrijeme robotike je došlo, toga moramo biti svjesni - kazao je Asim Pedić.

Jedna starija gospodja stigla na sajam, naručila i popila kafu od robota, pa se čudila. Robot je danas skuhao i posjetiteljima podijelio dva kilograma kafe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.