I TO JE MOGUĆE

Firme bez radnika u RS ostvarile čak 92 miliona KM dobiti

Broj firmi bez ijednog radnika u 2023. godini povećan je za 1.059 preduzeća u odnosu na 2021. godinu

Facebook

D. H.

22.4.2024

 Nijednog radnika tokom prošle godine u RS nije imalo 2.897 firmi, a 907 preduzeća koja su poslovala sa dobiti ostvarilo je ukupno 92.438.824 KM profita, pokazuju podaci Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) Republike Srpske, prenose Nezavisne.

Dobit od preko 5 miliona

Tako se na čelu najprofitabilnijih preduzeća bez radnika na kraju prošle godine našla bijeljinska firma "Ingrosso" d.o.o., čija je djelatnost trgovina na veliko drvetom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom, a koja je, kako za "Nezavisne novine" ističu iz APIF-a, imala dobit od 5.190.732 KM.

Sljedeći u nizu sa dobiti od 3.146.404 marke našao se "Legacy International" d.o.o. iz Banjaluke, a kao djelatnost ove firme navodi se rad sportskih objekata.

Podaci APIF-a pokazuju da je takođe preko milion maraka dobiti lani imalo još šest preduzeća u RS, pa su se tako na listi našli i "Pay Concept" d.o.o. iz Banje Luke, koji se bavi upravljanjem računarske opreme i sistema, sa dobiti od 2,5 miliona maraka.

Također, dobit veću od 2,4 miliona maraka imale su i firme hotel "Ski ritern" d.o.o. iz Pala i GSCM d.o.o. iz Banje Luke, koje se bave izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada, odnosno ostalim stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima.

Povećan broj

Dobit veću od milion maraka prošle godine su ostvarila preduzeća "Sinovi i oci" d.o.o. iz Banjaluke, čiji su opis posla djelatnosti finansijskih holding društava, "Eko Teh" d.o.o. iz Trebinja, čije je polje rada inženjerska djelatnost i s njim povezano tehničko savjetovanje, i LINDNER d.o.o. Tivat - Poslovna jedinica Banjaluka, koja se bavi izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada.

Dobit veću od 800.000 KM, čime su se našli na listi 10 najprofitabilnijih preduzeća sa nula radnika, imali su banjalučki "Grab" d.o.o., čija djelatnost su inženjerske djelatnosti i s njima povezano tehničko savjetovanje, i "MF-05" d.o.o. iz Šekovića, koja se bavi proizvodnjom vrata i prozora od metala.

Broj firmi bez ijednog radnika u 2023. godini povećan je za 1.059 preduzeća u odnosu na 2021. godinu, kada je u RS bilo 1.838 takvih firmi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.