STUDIJA

Coca-Cola u BiH direktno stvara 39 miliona KM dodane vrijednosti

Ukupna vrijednost direktnog i indirektnog utjecaja Coca-Cole u obliku plaća, poreza i dobiti u 2023. iznosila 303 miliona KM

Studiji o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u 2023. u Bosni i Hercegovini. Fena

FENA

21.5.2024

Coca-Cola u BiH direktno stvara 39 miliona KM dodane vrijednosti, dok indirektno podržava još 264 miliona KM u ekonomiji BiH, navedeno je u Studiji o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u 2023. u Bosni i Hercegovini koja je predstavljena danas u Coca-Colinoj punionici u Hadžićima.

U BiH zapošljavaju 271 radnika

Navedeno je da u BiH zapošljavaju 271 radnika te da svaka konvertibilna marka koju stvara Coca-Cola podržava stvaranje još 6,7 KM dodane vrijednosti u bosanskohercegovačkoj ekonomiji.

Također, naglašeno je da je ukupna vrijednost direktnog i indirektnog utjecaja Coca-Cole u obliku plaća, poreza i dobiti u 2023. iznosila 303 miliona KM, što čini 0,65 posto BDP-a BiH.

Predstavljanju studije prisustvovao je i federalni premijer Nermin Nikšić koji je pohvalio njihovo učešće u sponzoriranju mnogih društvenih događaja pri čemu su dva posebno bitna - Sarajevo Film Festival i finansiranje Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, čime se praktično otvara prostor za olakšavanje priprema naših olimpijaca za paraolimpijske i olimpijske igre.

- Svakako da su time zaslužili da Vlada Federacije danas prisustvuje ovom događaju, da im ukaže poštovanje i mi očekujemo da oni to i dalje nastave razvijati - rekao je Nikšić.

Generalna direktorica Coca-Cole HBC Adria Dora Strezova Nikolova izjavila je da su duboko integrisani u bosanskohercegovačko društvo i posvećeni razvoju lokalne zajednice, u kojoj proizvode 83 posto proizvoda plasiranih na domaće tržište.

Ulaganja 

- Naša najvažnija ulaganja su ulaganja u naše zaposlene, u njihov rast i uslove u kojima napreduju, u inovacije unutar punionice te u projekte u zajednici. Tokom prethodne dvije godine Coca-Cola u Bosni i Hercegovini je inovirala i pravila snažne iskorake te postizala rezultate. Ostvarili smo rekordan rezultat - proizvodnja je u 2023. iznosila više od 120 miliona litara pića. To pokazuje izuzetnu operativnu efikasnost i kontinuiran rast - rekla je Nikolova.

Istaknuto je da su Coca-Colina ulaganja u projekte u zajednici u BiH između 2019. i 2023. iznosila 786.000 KM, a samo u 2023. Coca-Cola je u zajednicu uložila 174.000 KM - od toga je 98.000 KM uloženo u projekte zaštite okoliša, a 76.000 KM u projekte podrške mladima.

Predstavljanje rezultata Studije upriličeno je pred predstavnicima relevantnih institucija, vladinog i nevladinog sektora, akademske zajednice, poslovnih udruženja, poslovnih partnera i medija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.