STRUKTURNA MODIFIKACIJA

Srbijanska aviokompanija "Prince Aviation" izložila u Ženevi revolucionarni projekat

Ova srbijanska kompanija je prva u svijetu u poslovni avion ove veličine ugradila hardverski sistem

Avion kompanije "Prince Aviation". Telegraf.rs

N. H.

30.5.2024

Srbijanska aviokompanija "Prince Aviation" ostvarila je ogroman uspjeh na Sajmu poslovne avijacije u Ženevi (EBACE 2024) i napravila veliki iskorak. Oni su na ovom prestižnom skupu predstavili najnoviju strukturnu modifikaciju koju su obavili na letjelici Cesni 525 „Citation Jet“ i izazvali veliku pažnju prisutnih posjetilaca.

"Prince" je omogućio bežično (WiFi) povezivanje putnicima poslovnih aviona na način na koji to niko dosad nije učinio i pomjerio paradigmu poslovnog letenja na viši nivo.

Naime, ova srbijanska kompanija je prva u svijetu u poslovni avion ove veličine ugradila hardverski sistem baziran na Iridium sazviježđu komercijalnih satelita koji se zove Certus 700 i koji proizvodi kompanija "Collins Aerospace", dok je kompanija QCM pružila inženjersku podršku. Revolucionarna ideja koja se rodila na prošlogodišnjem Sajmu ostvarena je za samo godinu dana.

Inače, i EASA (European Union Aviation Safety Agency) i FAA (Federal Aviation Administration) su certifikovali ovaj projekat, tako da je avion s ovom vrstom interneta već u saobraćaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.