CRNA HRONIKA

Poginuo deminer Muharem Gerzić

Nesreća na Planama kod Maglaja

N.Br./ C. U.

8.8.2014


U minskoj nesreći koja se u poslijepodnevnim satima dogodila u rejonu Plane-Bijela Ploča kod Maglaja, smrtno je stradao Muharem Gerzić (52) iz Bosanske Krupe, deminer Udruga "Pazi mine" iz Viteza. Unesrećeni je u Službu hitne medicinske pomoći dovezen bez znakova života.

 

"Mogli smo samo konstatovali smrt", rekao nam je dežurni ljekar dr. Galaleldin Makawi.

 

Dr. Makawi: Mogli smo samo konstatovati smrt

 

Vidno utučeni pripadnici demenerske Udruge nisu smogli snage davati izjave povodom gubitka kolege Muharema.
 
Inače, demineri Udruge "Pazi mine" bili su angažovani na zadatku BH MAC-a na lokalitetu Plane-Bijela Ploča-Jablanica i češćenju 29 hiljada metara kvadratnih terena koje finansira fondacija "Svijet bez mina" iz Ciriha.

"Minska nesreća dogodila se na lokaciji poznatoj kao 'Mjesec', gdje se nekada nalazila linija razgraničenja. Ovo područje izuzetno je opasno, a mnogo kažu da nisu nigdje vidjeli više PROM-ova (pješadijska rasprskavajuća odskočna mina)”, rekao nam je Nijaz Delić, pripadnik Službe Civilne zaštite općine Maglaj.

 

Utučene kolege nastradalog

 

Ovo je inače 54. minska nesreća na maglajskom području od okonačanja ratnih sukoba. Smrtno je stradalo 28 osoba, dok je 26 povrijeđeno.

Bijela Ploča je prema nekim procjenama jedna od lokalnih zajednica u BiH sa najviše zaostalih mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.