FUP: U akciji "Hum" uhapšeno 19 osoba

Pretresi na 19 lokacija u tri kantona

Am.K.
16.09.2014 10:00

Pripadnici Federalne uprave policije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova BiH danas su na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona po naredbama nadležnih kantonalnih sudova i tužiteljstava realizirali operativno-taktičku akciju kodnog naziva "Hum", usmjerenu protiv organizirane kriminalne skupine koja se bavila neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

Prilikom izvođenja operativno-taktičkih radnji i mjera izvršeni su pretresi na 19 lokacija i slobode je lišeno 19 osoba. Na prostoru Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi na 17 lokacija i slobode je lišeno 17 osoba. Na prostoru Zeničko-dobojskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona izvršen je po 1 pretres i slobode su lišene 2 osobe, saopćeno je iz FUP-a.

U današnjim pretresima pronađena je veća količina opojne droge, 2 digitalne vage, 2 automatske puške, jedan prigušivač za automatsku pušku, 5 pištolja, određena količina municije, „fantomke“, veća količina novca i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem kaznenih djela. Tačna količina i vrsta opojne droge će biti utvrđena nakon izvršenih vještačenja. U pretresima na području Kantona Sarajevo su pronađeni dijelovi većeg broja motornih vozila za koja se sumnja da su ukradena i rastavljena.

Operativno-taktička akcija „Hum“ je rezultat višemjesečne istrage, tokom koje je u proteklom vremenskom periodu kod članova ove kriminalne grupe pronađeno i oduzeto 5 kilograma opojne droge „Cannabis“, 1.250 grama opojne droge amfetamin, 50 grama opojne droge heroin i 25 grama opojne droge kokain.

Nad licima lišenim slobode se provodi kriminalistička obrada.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz člana 340. „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, a u vezi sa članom 238. stav. 2. u vezi sa stavom 1. „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” Kaznenog zakona Federacije BiH, Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu u toku dana će biti podnesen izvještaj o počinjenom kaznenom djelu protiv S.M. (1976), I.T. (1968), N.K. (1984), K.Z. (1975), N.Z. (1983), E.A. (1980), M.S. (1989), J.V. (1984), I.A. (1983), N.T. (1969), N.Ć. (1968), E.Š. (1983), A.L. (1985), I.M. (1957), S.K. (1986), E.T. (1995) i S.H. (1984) sa područja Kantona Sarajevo i H.Č. iz Zenice i M.B. iz Prozor-Rame. Prijavljena lica se sumnjiče da su se, djelujući kao organizirana kriminalna grupa, bavili nabavkom opojnih druga kokain, heroin, amfetamin i cannabis, koju su dalje prepakivali i vršili njenu dalju distribuciju na području Federacije BiH.

Prilikom sprovođenja mjera i radnji,  pripadnicima Federalne uprave policije podršku su pružili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Zeničko-dobojskog i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ukupno je bilo angažovano oko 150 pripadnika policije, navodi se u saopćenju.

Službenici Federalne uprave policije nastavljaju rad na dokumentovanju kaznenih djela u vezi sa pronađenim predmetima.

NA VRH