CRNA HRONIKA

Feđa Jahura i Denis Puljić priznali trgovinu ljudima

Sklopili sporazum sa Tužilaštvom BiH

Redakcija

26.9.2014

Optuženi Feđa Jahura i Denis Puljić sporazumno su priznali krivicu za počinjeno produženo krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnih djela trgovine ljudima i krijumčarenje migranata, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Sporazum o priznanju krivice sa tužiocem iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH sklopili su optuženi:

-Jahura Feđa, rođen 09.04.1977. godine u Mostaru, gdje je i nastanjen, ranije osuđivan, državljanin BiH i

- Denis Puljić, rođen 20.11.1985. godine u Ljubuškom, gdje je i nastanjen, ranije osuđivan, državljanin BiH i Republike Hrvatske.

Potpisivanjem sporazuma, optuženi u cijelosti priznaju izvršenje krivičnih djela koja im se stavljaju na teret optužnicom Tužilaštva BiH od 31.12.2014. godine, a koja je u cijelosti potvrđena od sudije za prethodno saslušanje Suda BiH dana 07.01.2014. godine.

Tužilac, branioci i optuženi saglasni su da, na osnovu sporazuma, Sud BiH izrekne optuženima:

- Jahura Feđi krivičnopravnu sankciju - uslovnu osudu, kaznu zatvora u trajanju 6 (šest) mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci ne počini novo krivično djelo i novčanu kaznu kao sporednu u iznosu od 1 (jedne) hiljade KM, i 

- Denisu Puljiću krivičnopravnu sankciju - uslovnu osudu, kaznu zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine, koja se neće izvršiti ako optuženi u roku od 5 (pet) godina ne počini novo krivično djelo i novčanu kaznu kao sporednu u iznosu od 8.000 KM (osamhiljadakonvertibilnihmaraka), koju je Puljić Denis dužan platiti u roku od 6 (šest) mjeseci od dana pravosnažnosti presude.
Predložena kazna je u skladu sa ulogama optuženih u izvršenju krivičnih djela, koji su imali manje uloge u odnosu na ostale optužene za krivična djela koja su opisana u optužnici protiv Abdiji Sezaira i dr.

Potpisujući sporazume optuženi potvrđuju da su, nakon što su upoznati sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH, izjavu o priznanju krivice dali dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem.
Sklapanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje te prava na ulaganje žalbe na krivičnopravnu sankciju koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.