CRNA HRONIKA

Prevarant se predstavljao kao uposlenik Parlamenta BiH

Eldin Komad iza rešetaka KPZ-a Mostar

Autor:Am. KOVAČ

20.1.2015

Sarajevska policija na osnovu potrage koju je Općinski sud Ljubuški raspisao u novembru prošle godine uhapsila je prevaranta Eldina Komada (32). Komad je predat Sudskoj policiji, koja ga je sprovela u Kaznenopopravni zavod (KPZ) Mostar, s obzirom na to da mu je nakon raspisivanja potjernice bio određen pritvor.  

Lažni ugovori

- Protiv Komada je Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona - Široki Brijeg podiglo dvije optužnice. U prvom slučaju Komad se tereti da se predstavio kao N. P. iz Parlamenta u Sarajevu i oštećenom M. P. kazao da je zainteresiran za kupovinu njegovog laptopa. Ponudio mu je cijenu od 1.000 KM i kazao da će poslati uposlenike brze pošte "24VIP" po laptop. Potom je optuženi došao u Ljubuški i, predstavljajući se kao vozač brze pošte, preuzeo laptop i dao oštećenom primjerak lažnog ugovora, nakon čega je otišao. Laptop je prodao njemu poznatoj osobi za 400 KM - kazali su nam u Općinskom sudu u Ljubuškom.

Prema drugoj optužnici, Komad se tereti da se Lj. K. lažno predstavio kao N. P. iz Ministarstva odbrane u Sarajevu i rekao da je zainteresiran za kupnju njenog laptopa. Potom je slijedio isti scenarij kao u prvom slučaju. Laptop je dao K. M. na ime duga.

Inače, ovaj prevarant, koji je bivši zaposlenik međunarodnih snaga u BiH, prilikom prevara predstavlja se različito.

Između ostalog, hapšen je jer se lažno predstavljao kao jedan od šefova Evropske policije u BiH (EUPM) i Ujedinjenih naroda (UN) te je bogatijim i uglednijim građanima nudio pomoć pri zapošljavanju ili rješavanju prekršajnih kazni koje je izricala policija, za šta je iznuđivao novac.  

U oktobru prošle godine uhapšen je u Kladnju, gdje je, predstavljajući se kao federalni tržišni inspektor, varao u privatnim trgovačkim objektima u Kladnju na način da je, nakon što, navodno, pronađe greške u radu u tim objektima, tražio novac da ih, tobože, ne bi prijavio nadležnim organima.

U oktobru 2013. godine, predstavljajući se kao Nermin Salihović, zaposlenik Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Komad je pokušao prevariti rentakar agenciju te unajmiti automobil Golf 4, i to ni manje ni više nego za Majkla Blumberga (Michael Bloomberg), tadašnjeg gradonačelnika Njujorka.

Tada je s interneta preslikao vozačku dozvolu koja glasi na ime gradonačelnika Blumberga te je skenirao i priložio uz zahtjev za najam vozila kod agencije "GD marketing".

Nudio zaposlenje

Srećom, vlasnik agencije Sanjin Golub postao je sumnjičav te je između ostalog nazvao i sjedište USAID-a u Sarajevu, gdje su mu kazali da za Salihovića nikada nisu čuli. Pri tome su mu postavili i pitanje: "Zar stvarno mislite da bi gradonačelnik Njujorka mogao biti odsutan 72 dana."

U julu 2013. godine stanovnicima sarajevskog naselja Alifakovac, predstavljajući se kao Edin Masleša, zaposlenik u EUFOR-u, uzeo je 8.000 KM obećavajući im da će im osigurati zaposlenje. Nakon što se domogao novca, pobjegao je i pokušao prevariti stanodavca u sarajevskom naselju Bare, kod kojeg je na prevaru želio unajmiti stan na godinu. Srećom, stanodavac je bio oprezan pa je Komadov plan, iako veoma lukav, brzo propao.

potjernica-eldin-komad

Foto: Faksimil (Potjernica koju je raspisao Općinski sud Ljubuški)

Osim zbog prevara i lažnog predstavljanja, policija u Tuzli Komada je hapsila i zbog nedopuštenog držanja oružja, jer je u motelu "Royal", gdje je odsjedao, pronađen pištolj s pedesetak metaka.

No, iako je osuđivan i više puta hapšen te iako ga zbog raznih prevara potražuje veći broj policijskih uprava u BiH, nije jasno kako se Komad opet našao na slobodi.

Predstavljao se i kao inspektor UIO-a

Eldin Komad se 27. juna 2013. godine u rentakar agenciji "Karoserija" iz Posušja predstavio kao zaposlenik Ambasade SAD te unajmio vozilo Škoda Octavia, nakon čega nije izvršavao obaveze iz ugovora o najmu. Sarajevska policija kod Komada je pronašla najprije ključeve, a potom i automobil, koji je vraćen. Komad je, podsjećaju, unajmio i Ford Focus iz čapljinskog autosalona "Ivanković", koji nije vratio. Tada se predstavio kao Edin Marić, visoki predstavnik Ujedinjenih naroda za BiH, tvrdeći da u ime visokih dužnosnika treba unajmiti automobil. Otkriveno je da se Komad, koristeći Ford Focus, predstavljao na području općine Ilidža kao inspektor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.