CRNA HRONIKA

Tridesetogodišnjak iz Kaknja varao šehidske porodice u Bugojnu i Gornjem Vakufu

Sumnjiči se za najmanje pet prevara

M.M.

2.2.2015

Policija Srednjobosanskog kantona uhapsila je u subotu tridesetogodišnjeg Ermina N. iz Kaknja, koji se sumnjiči da je počinio najmanje pet prevara na području općina Bugojno i Gornji Vakuf, saznajemo iz MUP-a SBK-a.

Naime, ovaj tridesetogodišnjak je najprije na području Gornjeg Vakufa početkom januara prevario stariju žensku osobu, kojoj se predstavio kao predstavnik šehidskih porodica i od koje je uzeo 50 KM, na ime navodne pomoći.

Nakon dva-tri dana, policiji su javile još dvije starije žene, koje su na isti način prevarene.

Nakon toga, osumnjičeni nije bio dostupan policiji, sve dok se policiji u Bugojnu u subotu nije obratila Z. Č. iz ovog grada koja je prijavila identičan slučaj prevare.

Tridesetogodišnjak se ponovo predstavio kao predstavnik šehidskih porodica i od oštećene na prevaru izmamio 47 KM.

Rad po prijavi su preuzeli službenici krim policije PU Bugojno, koji su iste noći oko 23.00 sati pronašli osumnjičenog i lišili ga slobode, te je nad njim provedena kriminalistička obrada. 

- Nakon krim-obrade, osumnjičeni je, uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva, a tužilac je zatražio njegovo 24-satno zadržavanja, rekao je portparol MUP-a SBK-a Rusmir Prohan.

 Pored ove četiri prevare, Ermin N. se sumnjiči i da je prevario vlasnicu jedne trgovinske radnje na autobuskoj stanici u Bugojnu i njenog supruga, od kojih je, na prevaru, uzeo 150 KM u robi i oko 100 KM novca.

Prema riječima našeg sagovornika, moguće je da je broj prevarenih građana i veći.

- Nije rijetkost da građani, zbog osjećaja stida što su ispali naivni, ne prijavljuju ovakva krivična djela, pojašnjava Prohan.

Inače, za ovo krivično djelo predviđena je kazna do pet godina zatvora.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.