CRNA HRONIKA

Doboj: Baki monstrumu šest godina zatvora za ubistvo bebe

U Okružnom sudu izrečena nepravomoćna presuda Vojkani Bogojević

H.ČALIĆ

31.10.2016

Vojkani Bogojević (53) iz sela Trnjani kod Doboja, jutros je u Okružnom sudu u Doboju, pred Sudskim vijećem kojem je predsjedavao sudija Izudin Berberović, izrečena nepravomoćna presuda kojom je za dva krivična djela, ubistvo i podstrekavanje na čedomorstvo, oduđena na šest godina zatvrora.

Obrazlažući presudu, sudija Berberović je kazao kako je nedvosmisleno dokazano da je Vojkana Bogojević u septembru 2011. godine nakon što je njena mentalno zaostala kćerka Sanja rodila vanbračno dijete, isto zamotala u čaršav, ugušila ga, i zakopala u blzini kuće u Trnjanima. Dvije godine kasnije, nakon što se po drugi put porodila kći Sanja, ona ju je rekla da se novorođenčeta moraju riješiti, pa ga je nagovorila Sanju  da novorođenče umori i zakopala, također u blizini porodične kuće. Baka monstrum je na ovaj način počinila dva krivična djela ubistvo i podstrekavanje na čedomorstvo.

Ranije su u ovom slučaj, za krivično djelo obljuba nad nemoćnom osobom, sporazumom sa Tužilaštvom o priznanju krivice, osuđeni: Rade Bogojević (Sanjin rođak) iz Tranjana na tri godine zatvora, a po šest mjeseci za ista krivična djela dobili su Žarko Cvijetić i Vid Janković iz Modriče.

Branilac nepravomoćno osuđene Vojkane Bogojević, dobojski advokat  Branko Ristić je najavio žalbu na visinu presude, a izricanju presude jutros nisu prisustvovali predstavnici Okružnog tužilaštva iz Doboja.

Sudija Berberović je na kraju kazao kako će Okružni sud posebnim rješenjem odlučiti o daljem pritvoru za optuženu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.