TRAVNIK Skoro godinu od požara u travničkoj bolnici

Roditelji Gabrijela Trbare: Čekamo da kazne krivce

D. P.
16.04.2018 21:06

Foto: Ilija Trbara: Tužili ljekare i bolnicu

Skoro godinu nakon što je pacijent Gabrijel Trbara podlegao povredama zadobivenim u požaru na Odjelu neurologije i psihijatrije travničke bolnice, njegovi roditelji Kata i Ilija Trbara još vode pravnu bitku zbog, kako smatraju, teškog propusta osoblja bolnice.

Gabrijel, koji je kao psihički bolesnik bio svezan za krevet, završio je s teškim povredama nakon požara koji je izbio 19. aprila prošle godine, a podlegao je devet dana poslije na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a. Kako nam je kazao Ilija Trbara, advokat kojeg su angažirali tužio je bolnicu i dva ljekara koja su kritične noći bila dežurna.

- Bio sam na sastanku s advokatom i kazao nam je da sve ide svojim tokom. Tužbu smo podnijeli i sada čekamo da pravosudne institucije odrade svoj posao i kazne odgovorne - rekao je Trbara.

Uskoro će godina od Gabrijelove smrti, a gubitak porodice niko ne može nadoknaditi.

- Mi ćemo ustrajati u tome da odgovorni čiji je propust doveo do smrti našeg sina budu adekvatno kažnjeni - rekao je Trbara.

Nakon požara, policija je po nalogu Tužilaštva izuzela određenu dokumentaciju, kao i materijalne dokaze koje su, kazali su tada, poslali na vještačenje.

  • Gabrijel Trbara
    Gabrijel Trbara Foto: (Gabrijel Trbara)

Iz Bolnice Travnik 19. aprila prošle godine oko 3.30 sati policiji su prijavili da je došlo do samozapaljivanja pacijenta. 

Nakon obrade u travničkoj bolnici, Trbara je s teškim opekotinama ruku i stomaka poslan na Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a, gdje je do 27. aprila bio priključen na aparate za vještačko disanje. 

Ljekari su mu amputirali dio desne šake. Nakon incidenta iz travničke bolnice saopćili su da je uzrok požara nepoznat, a da je povrijeđen i jedan njihov zaposlenik.

NA VRH