MOSTAR

Čisteći groblje, aktivirao bombe?

Tužilac Kantonalnog tužilaštva u Mostaru naveo da smrt Kajga nije bila prirodna

Mjesto gdje je nađeno tijelo Kajge (Foto: M. Smajkić)

Piše: O. Ma. - M. Sm.

13.9.2018

Ljubo Kajgo (76), srpski povratnik u Hodbinu kod Mostara, poginuo je jučer u eksploziji nepoznate naprave na lokalnom groblju u ovom povratničkom naselju. Eksplozija je odjeknula u jutarnjim satima i Kajgo je tom prilikom teško ranjen. Potom je pokušao da sjedne u svoj automobil kako bi potražio pomoć, ali je ubrzo podlegao povredama.

Nesretan slučaj

Mještani Hodbine pričaju da je eksploziju čula i supruga stradalog Saveta Kajgo navodeći da je njen muž otišao na groblje da čisti grobnice svojih predaka. Mještani kažu da su čuli priče da je Kajgo najvjerovatnije stradao nesretnim slučajem.

- Ljubo je, navodno, prilikom čišćenja groblja čupao neke željezne šipke i njima zapeo za najlonsku vreću u kojoj su bile odbačene bombe. Jednu bombu je, navodno, aktivirao i došlo je do eksplozije u kojoj je stradao - pričaju mještani.

Ostaje misterija otkud bombe na groblju te jesu li namjerno podmetnute s ciljem da nekoga povrijede ili ubiju. U MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona jučer nisu željeli da daju bilo kakvu informaciju o eksploziji. Kako saznajemo, više osoba je privedeno na saslušanje.

Pronađeno vozilo

- U Policijsku stanicu Mostar - Jug prijavljeno je da je u 10.20 sati u naselju Hodbina pronađeno vozilo i pored njega tijelo muškarca. Na licu mjesta obavljen je uviđaj i javnost će biti blagovremeno upoznata o daljnjem toku istrage – saopćeno je iz MUP-a HNK.

Uviđajem je rukovodio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Mostaru koji je samo kratko naveo da smrt Ljube Kajga nije bila prirodna, ali o konkretnim rezultatima istrage nije želio govoriti.


U Hodbini nađeno vozilo

Brata izgubio u ratu

Ljubo Kajgo je rođen u Hodbini, gdje je živio sa suprugom Savetom, dok im kćerka živi u Beogradu, gdje je udata i ima svoju porodicu. Mještani pamte i da mu je na samom početku rata od granate poginuo brat Mišo Kajgo, koji je u to vrijeme bio direktor HEPOK-ove Destilerije.

Priče mještana

Mještani Hodbine pričaju da se Kajgo odmah poslije rata vratio na svoje imanje u Mostar, sa suprugom Savetom. Kao povratnici nisu imali problema na nacionalnoj osnovi. U selu pričaju da se Kajgo posljednju godinu čudno ponašao, tvrdeći da je groblje u Hodbini na njegovoj zemlji, odnosno zemlji njegovog pradjeda, i da mu je crkva to uzurpirala. Iako je groblje staro više od 100 godinu, Kajgo je za sve krivio Srpsku pravoslavnu crkvu kojoj je pisao žalbe, ali i tužbe zbog uzurpacije zemljišta. Čak su i mještani sela s njim imali problema, jer je govorio kako nikome neće dozvoliti da tu sahrani bilo koga jer je to njegova zemlja. Osim po tome, Kajgo je u selu bio poznat i kao veliki protivnik gradnje autoputa, koji je, navodno, trebao prelaziti preko njegove zemlje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.