TUŽILAŠTVO BIH

Akcija "Damar": Predložen pritvor za tri osobe osumnjičene za neovlašteni promet opojnim drogama

U akciji je otkrivena plantaža sa specijalnim klimatskim i tehničkim uvjetima za uzgoj opojne droge marihuana-"skunk", sa visokim odjelom opojne supstance THC

Avaz.ba

28.9.2018

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana.  

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora kojim su obuhvaćeni osumnjičeni:

- Simić Zoran, rođen 1972. godine u Austriji, nastanjen u Bijeljini, državljanin BiH i R Srbije,

- Zirojević Momčilo, zvani Momo, rođen 1960. u Gacku, nastanjen u Bijeljini, državljanin BiH

- Vukosavljević Milutin, zvani Majstor, rođen 1961. godine u Smederevskoj Palanci, državljanin Srbije

Navedeni osumnjičeni uhapšeni su u akciji kodnog naziva "Damar", koju su, prema nalogu Tužilaštva BiH, na području Bijeljine i okoline proveli policijski pripadnici SIPA-e i MUP-a RS.

U akciji je otkrivena plantaža sa specijalnim klimatskim i tehničkim uvjetima za uzgoj opojne droge marihuana - skunk, s visokim odjelom opojne supstance THC.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao organizirana kriminalna grupa vršili uzgoj i proizvodnju opojne droge marihuana - skank, s namjerom krijumčarenja opojne droge na ilegalno narkotržište Republike Austrije, gdje se navedena opojna droga prodaje po cijeni od oko 3.400 eura po kilogramu.

U ovom predmetu je ostvarena značajna saradnja s partnerskim agencijama Republike Austrije.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo organiziranog kriminala iz člana 250. KZBiH i neovlaštenog prometa opojnih droga iz člana 195. KZBiH.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. točka a), b) I c) ZKPBiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi mogli ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.