REGION

Kriminalna grupa krijumčarila voće i povrće iz EU u Srbiju pa prodavala Rusima

Kako bi prikrili porijeklo robe, sumnja se da su uvezeno voće miješali s istom vrstom voća koje su kupovali od domaćih proizvođača i izrađivali lažnu dokumentaciju o porijeklu robe koju izvoze

Ilustracija

Blic.rs

4.10.2018

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Odjeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s Poreznom policijom Ministarstva finansija i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uhapsili su 36 osoba osumnjičenih da su, kao pripadnici kriminalne grupe, suprotno važećim zakonskim propisima i sporazumima uvozili voće i povrće iz Evropske unije, za koje su izrađivali lažnu dokumentaciju i potom ga, kao proizvode srbijanskog porijekla, prodavali u Rusku Federaciju.

Osumnjičeni se terete da su na taj način sebi i drugim pravnim i fizičkim licima pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 439.343.718 dinara (7.350.417 KM).

U akciji suzbijanja korupcije, u saradnji s Posebnim odjeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapšeni su D. Ž. (1976.) i J. Ž. (1976.), koji se sumnjiče da su organizatori kriminalne grupe, kao i odgovorno lice preduzeća "Kleri fruit" d.o.o. T. M. (1980.), bivše odgovorno lice tog preduzeća A. S. (1988.) i zaposleni u toj firmi Ž. V. (1973.).

Među uhapšenima je i odgovorno lice preduzeća "Vip Fruit" d.o.o. i bivše odgovorno lice firme "Vip logistik" d.o.o. Lj. V. (1975.), 22 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava, četiri otkupljivača, a krivična prijava u redovnom postupku podnijeta je protiv još 43 osobe.

Osumnjičeni kojima se stavlja na teret da su počinili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca, sumnjiče se da su po povlaštenim uvjetima, suprotno Sporazumu o slobodnoj trgovini, Zakonu o zdravlju bilja, Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju Vlade Republike Srbije, Protokolu o osiguravanju fitosanitarnih zahtjeva, organizirali nabavku i uvoz voća iz zemalja Evropske unije i njegovu zabranjenu prodaju u Rusku Federaciju.

Sumnja se da su nakon prijema, voće porijeklom iz zemalja EU, prepakirali u hladnjači i tovarili u kamione za transport koje je angažiralo preduzeće "Kleri Fruit".

Kako bi prikrili porijeklo robe, sumnja se da su uvezeno voće miješali s istom vrstom voća koje su kupovali od domaćih proizvođača i izrađivali lažnu dokumentaciju o porijeklu robe koju izvoze.

U okviru akcije, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su i zaposleni u Institutu "Agroekonomik" V. J. Z. (1982.) i M. V. (1988.).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.