ZBOG RATA U UKRAJINI

Evropski parlament će tražiti od EU da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dok ne uvede sankcije Rusiji

Evropske socijaldemokrate, druga najveća grupacija u Evropskom parlamentu, već je saopćila kako EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom

Lavrov i Selaković tokom posljednjeg susreta. Screenshot

E. Ć. / RSE

28.9.2022

Evropski parlament će tražiti od Evropske unije da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dokle god Srbija ne uvede sankcije Rusiji, navodi se u nacrtu izvještaja o novoj strategiji EU u procesu proširenja, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

- Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije - navodi se u nacrtu izvještaja.

Oko ovog dokumenta će zastupnici Evropskog parlamenta raspravljati na vanjskopolitičkom odboru 13. oktobra, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije EP, na glasanju koje se očekuje u toku novembra.

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice niti ostale evropske institucije. Evropske socijaldemokrate, druga najveća grupacija u Evropskom parlamentu, već je saopćila kako EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavili da će se to uvrstiti u predstojećem izveštaju EP o proširenju, prenosi RSE.

Inače, od početka rata u Ukrajini, Evropska unija traži od Srbije da se uskladi sa odlukama EU i uvede sankcije Rusiji, navodeći kako bi zemlje kandidatkinje trebale progresivno uskladiti vanjsku politiku sa politikama EU.

Srbija je jedina država regiona koja nije uvela sankcije Rusiji, dok su ostale zemlje zapadnog Balkana usaglasile sve politike sa politikama EU, prenosi RSE.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.