SARAJEVO

Optužena majka koja je bebu bacila u smeće

Djevojčicu spasili policajci Adnan Turčalo i Midhat Hodžić iz PS Centar

Dž. BULBUL

5.10.2018


Deset mjeseci nakon što je u kontejneru u centru Sarajeva pronađena tek rođena djevojčica, Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv njene majke B. Dž. (identitet poznat redakciji, 39) iz Vogošće, koja ju je bacila u smeće nakon poroda. Sud je potvrdio optužnicu prema kojoj se B. Dž. tereti za krivično djelo čedomorstvo u pokušaju. 

 Opsežna istraga

Slučaj pronalaska žive i zdrave bebe u novogodišnjoj noći šokirao je javnost. O malenoj djevojčici, koja je zbrinuta i spašena samo zahvaljujući brzoj intervenciji policajaca Adnana Turčala i Midhata Hodžića iz Policijske stanice Centar, pričalo se danima. Njena sudbina zainteresirala je čak i medije iz regiona, koji su danima izvještavali o bebi pronađenoj u smeću, čije je spašavanje zasigurno obilježilo novogodišnju noć u Sarajevu.

Tokom istrage je utvrđeno da je zdrava djevojčica rođena u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, odakle je sa majkom otpuštena kući. Pokrenuta je opsežna potraga za njom. Istražitelji su izuzeli tragove sa dvije deke i kese u koje je novorođenče bilo ubačeno.

Šokantno priznanje

Na istragu je stavljena tačka onog dana kada je patronažna medicinska sestra koja pokriva područje općine Vogošća, razotkrila bešćutnu majku. Ova zdravstvena radnica, nakon šokantnog priznanja porodilje, odmah je bez dileme pozvala policiju i prijavila slučaj. B. Dž. je uhapšena u svojoj kući. Nakon saslušanja, puštena je na slobodu.


 Neobični zvuci

Jedan uplašeni građanin čuo je u novogodišnjoj noći neobične zvuke koji su dopirali iz kontejnera. Pozvao je policiju, koja se za manje od minutu našla na mjestu događaja. Policajci Turčalo i Hodžić, roveći po smeću, naišli su na živu bebu u najlonskoj kesi. Izvrsnog zdravlja i lijepo obučena, odmah je kolima Hitne pomoći prevezena na Pedijatriju, gdje je pregledana, okupana i utopljena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.